31.1.2017 19:13

Σημείο καμπής για μια αντιπολίτευση

• ΤΟ ΜΙΣΟ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΕΞΙΣΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΞ. ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η λάμψη της εξουσίας και η τάση ανθρωποφαγίας μεταφέρουν τέτοια εποχή, στο μέσο μιας δημοτικής θητείας, το ενδιαφέρον όλων στις επικείμενες αλλαγές σε μια δημοτική αρχή και στους ευνόητους κραδασμούς που προκαλούν.

Εξίσου κρίσιμη περίοδος είναι ωστόσο αυτή που διανύουμε και για την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση. Μετεκλογικά, εφόσον ως δείγμα ανάληψης της ευθύνης ο επικεφαλής δεν υποβάλλει το ίδιο βράδυ την παραίτηση του, είθισται τα … παρατράγουδα να καθυστερούν δυο χρονιές. Τα μέλη του συνδυασμού επιτρέπουν στον επικεφαλής, για λόγους σεβασμού προς το πρόσωπο του και την αυτοδιοικητική προϊστορία του, εκείνος να καθορίσει το πλαίσιο της μελλοντικής λειτουργίας του συνδυασμού. Διαπιστώνοντας την απροθυμία του αρχίζουν πια υπόγεια ρεύματα αμφισβήτησης, που, αν δεν ελεγχθούν εγκαίρως, οδηγούν στον κατακερματισμό και την εξαφάνιση του συνδυασμού σε μέλλοντα χρόνο.

Σ’ αυτό το σημείο καμπής βρίσκεται και ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για τη Χίο». Θα πρέπει να αποφασίσει με ποιόν θα πάει και ποιον θα αφήσει… Και θα πρέπει να το αποφασίσει σήμερα, πριν το περιστατικό του δημόσιου καυγά Λαμπρινούδη – Καμπούρη αρχίσει να επαναλαμβάνεται με το σύνολο των συμβούλων.

Πως έχουν τα πράγματα

Η παράταξη Λαμπρινούδη δομήθηκε και στηρίχθηκε σχεδόν επί δυο δεκαετίες πάνω στην αδιαμφισβήτητη λαϊκή επιρροή του επικεφαλής της. Όσοι κατά καιρούς εντάχθηκαν σ’ αυτή αποδέχθηκαν το μοντέλο λειτουργίας του ενός ανδρός αρχή, εφόσον έβλεπαν ότι ο ένας συμπεριφέρονταν με σεβασμό στις ισορροπίες. Επέτρεπε και έδινε ευκαιρίες σε όλους να μεταλάβουν της εξουσίας. Σ’ αυτό το ιδιότυπο αλισβερίσι πέτυχε να διατηρηθεί αήττητη επί 5 συνεχής αναμετρήσεις σε Καμπόχωρα, Νομαρχία, Δήμο Χίου αλλά και στις παραφυάδες τους (βλ. ΕΠΣ – ΤΕΔΚ κ.λπ.). Ο Πολύδωρος άνοιγε την πόρτα της εξουσίας κι όσοι αποδέχονταν τους όρους του παιχνιδιού γίνονταν πιστοί ακόλουθοι. Ορισμένοι, μάλιστα, θυσιάζοντας υπαρκτές ατομικές φιλοδοξίες για κάτι περισσότερο.

Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, η ήττα στις περασμένες εκλογές, και άπαντες μετέχουν σε ένα νέο περιβάλλον. Ο επικεφαλής υποχρεωμένος να διαχειριστεί το πρωτόγνωρο για εκείνον συναίσθημα της ήττας κι οι ακόλουθοι βλέποντας πια καθαρά τις αδυναμίες του συστήματος που πιστά υπηρέτησαν, τώρα που χώρισαν από τη γλύκα της εξουσίας.

Μαθημένος … σε μοναχική στράτα επί τόσα χρόνια ο Πολύδωρος δεν κατάλαβε εγκαίρως τη μετάβαση στη νέα εποχή. Επιχειρήθηκε αρχικά μια νέα λειτουργία, σε πιο ομαδική βάση, όμως δεν κυλάει σαν φιλοσοφία στις φλέβες του συνδυασμού και πολύ σύντομα ατόνησε. Κατά συνέπεια έκτοτε ακολουθούνται παράλληλοι μοναχικοί δρόμοι και ουσιαστικά έπαψε να θεωρείται παράταξη.

Ο Πολύδωρος και οι άλλοι

Ο Πολύδωρος ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία να παραμείνει πολιτικά ενεργός. Τον ωθεί και η αδυναμία της κοινωνίας να αφομοιώσει εύκολα τα νέα δημοτικά δεδομένα. Πολλοί στο δρόμο νοσταλγούν τις ημέρες και τα έργα του και δεν του το κρύβουν. Εκείνος πάλι, αντιλαμβανόμενος ότι 2,5 χρόνια μετά είναι πολλά, επιθυμεί να παίζει σε διπλό ταμπλό: και επικεφαλής δημοτικής παράταξης και πιθανός πολιτευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι οι επιθυμίες του είναι πια προσταγές… Τα άλλοτε «μωρά του Πολύδωρου» πολιτικά ενηλικιώθηκαν και αντιλαμβάνονται ότι ή τώρα ή ποτέ. Συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το Λαμπρινούδη με σεβασμό για τις ευκαιρίες ανάδειξης τους, δεν έχουν διάθεση ευθέως να τον αμφισβητήσουν, θέτουν όμως μια προϋπόθεση: να αποδείξει ότι είναι σε θέση να λειτουργήσει σε διαφορετικό περιβάλλον, σεβασμού κι από μέρους του συλλογικών διαδικασιών και ίσων ευκαιριών ανάδειξης μιας μελλοντικής διάδοχης κατάστασης. Κυρίως αδυνατούν να αποδεχτούν το «μονά – ζυγά, δικά μου». Περιμένουν κι από τον ίδιο να ξεκαθαρίσει τι θέλει και να σεβαστεί και το δικαίωμα σε όσους έβαλαν πλάτη δυο δεκαετίες για να μεσουρανεί το πολιτικό άστρο του να έχουν πια κι εκείνοι φιλοδοξίες πρώτου, πριν … σιτέψουν πολιτικά.

Αποκλειστικά στο χέρι του

Στο Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής γίναμε μάρτυρες μιας σκηνής από το συχνό μέλλον του «Όλοι μαζί για τη Χίο μας». Θα τη δούμε επαναλαμβανόμενη όσο ο Πολύδωρος δεν επεμβαίνει. Να ανοίξει τα χαρτιά του και πρωτίστως να αποδεχτεί ότι δικαιώματα πολιτικής εξέλιξης έχουν πια και οι σημερινοί πενηντάρηδες της παράταξης του, όχι μόνο εκείνος.

Έχω την εντύπωση ότι επειδή οι περισσότεροι τον αντιμετωπίζουν σαν τον αυτοδιοικητικό τους πατέρα κάθε τελική του απόφαση θα γίνει σεβαστεί. Ακόμα κι αν τους ζητήσει άλλη μια δημοτική ευκαιρία θα του τη δώσουν, με τον απαράβατο όρο της συλλογικής λειτουργίας. Πολύ δύσκολα όμως θα του επιτρέψουν να τα θέλει όλα δικά του. Αυτό θα έχει παρενέργειες, με σοβαρό αντίκτυπο στο ισχυρό προφίλ που έχει καλλιεργήσει τόσα χρόνια. Στο χέρι του είναι, επομένως, να αναστρέψει το κλίμα, φτάνει έγκαιρα να αποδεχτεί ότι πέρασε η εποχή που χτυπούσε το ντέφι κι όλοι δέχονταν να χορέψουν μόνο στο ρυθμό του. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ