30.3.2016 17:14

Το πρόβλημα μετατοπίζεται εντός

Μια νέα πραγματικότητα γύρω απ’ το προσφυγικό βιώνει το νησί μας από την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Η εικόνα των ταλαιπωρημένων προσφύγων στους δρόμους και το κέντρο της πρωτεύουσας είναι πια παρελθόν. Οι χώροι αναμονής τους για λίγες ώρες ή μέρες έχουν πια κεσάτια και το βάρος έχει μεταφερθεί εντός της ΒΙΑΛ.

Η αυτόματη μετατροπή του χώρου από Κέντρο Υποδοχής σε Κέντρο Κράτησης μετατρέπει σταδιακά σε απάνθρωπες τις συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα όσο ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται. Συγκυριακά (;) από τις μειωμένες ροές των τελευταίων ημερών η κατάσταση δεν έχει καταστεί μη διαχειρίσιμη.

Ήδη χθες η Περιφερειακή Ενότητα ανέλαβε εκ νέου δράση, στέλνοντας φαγητό και τα απαραίτητα υλικά φροντίδας για τα περίπου 100 βρέφη που βρίσκονται έγκλειστα, μαζί με τους γονείς τους. Υπολογίζεται ότι πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των παιδιών.

Χθες, μιλούσαμε με διαφορετικά δεδομένα. Σήμερα εκείνο που δείχνει να προέχει είναι η δυνατότητα ανθρώπινης διαμονής στο χώρο για τους περίπου 1.500 ανθρώπους. Η εξασφάλιση των στοιχειωδών αναγκαίων συνθηκών, που θα αποτρέψουν μια δικαιολογημένη έκρηξη εσωτερικά της ΒΙΑΛ.

Η εβδομάδα που διανύουμε μοιάζει εξαιρετικά κρίσιμη ως προς τη συγκεκριμένη της διαχείριση. Με ορόσημο την 4η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συνθήκης ως προς το σκέλος της επαναπροώθησης. Για να φανούν τα πραγματικά όρια αντοχής της υποδομής της ΒΙΑΛ στην περίπτωση που οι ροές πάρουν και πάλι την ανιούσα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ