2.2.2015 18:36

Που έχασε τη μπάλα η Μαρία

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΞΙΣΟΥ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Δεν καταγράφηκε πουθενά γιατί μάλλον κανείς μας δεν τον γνώριζε. Στην προεκλογική ομιλία της Μ. Σταυρινούδη στο «Χανδρής» είχε έρθει από την Αθήνα και ο διοικητής της ΔΥΠΕ. Τα φλας φυσικά άστραψαν για τους Μαύρο και Καραβίτη, εκεί άλλωστε τα καθοδήγησε ο έχων το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής εκστρατείας της πρώην βουλευτή.

Ένας απ’ τους ελάχιστους που τον γνώρισε τον πλησίασε έκπληκτος και τον ρώτησε τι δουλειά είχε στην προεκλογική συγκέντρωση μιας υποψηφίας βουλευτή της Χίου. «Πόσες μέρες ήταν βουλευτής; Τρεις μήνες; Χωρίς υπερβολή ήρθε πάνω από δέκα φορές στο γραφείο μου, μεταφέροντας μου θέματα του νησιού σας. Όταν μου έστειλε πρόσκληση να παραστώ στην αποψινή της εκδήλωση το θεώρησα ως υποχρέωση μου», απάντησε ο διοικητής της ΔΥΠΕ.

Τα λόγια του περιγράφουν πλήρως την εικόνα της Μαρίας τις 110 μέρες θητείας της στη Βουλή. Αυτό το σύντομο διάστημα η πρώην βουλευτής έλιωσε τις σόλες της από γραφείο σε γραφείο. Δεν άφησε υπουργείο, υπηρεσία, οργανισμό που να μην τα επισκεφτεί η ίδια. Δεν θα μείνει στην ιστορία για το κοινοβουλευτικό έργο της. Λειτούργησε όμως σαν το θηλυκό Βέγγο της Χίου, καθετί που έπεφτε στην αντίληψη της, σαν στοιχειώδη πληροφορία, αναξιολόγητα, μικρό ή μεγάλο, η Μαρία το σκάλισε,πηγαίνοντας απευθείας στην πηγή. Αξιοποίησε τη δημοσιότητα που κέρδισε απ’ τα … λιγούρια του Κοινοβουλίου υπέρ της Χίου, της άνοιξε τις πόρτες για να μεταφέρει κάθε θέμα του νησιού στα αυτιά που όφειλαν να το ακούσουν.

Ήταν η ιδανική επομένως εκπρόσωπος μας; Το είπαμε παραπάνω, είχε την αποτελεσματικότητα ενός Βέγγου. Φιλότιμη προσπάθεια, αγαθή ψυχή, μικρές επιτυχίες αλλά και πολύ – πολύ τρέξιμο χωρίς ουσιαστικό λόγο. Απ’ τη Μαρία έλειψε η τεχνοκρατική προσέγγιση των θεμάτων. Ήταν ο ιδανικός ιμάντας των αιτημάτων του νησιού, είχε όμως σοβαρό έλλειμμα στο να εφεύρει η ίδια τη λύση. Έτσι θα καταγραφεί το σύντομο πέρασμα της.

Προεκλογικά όμως, αντί να περιοριστεί στην ανάδειξη του πραγματικού προφίλ της, κάπου μπερδεύτηκε. Πίστεψε ή την έκαναν να πιστέψει πως η μικρή κοινοβουλευτική θητεία της είναι ικανή να τη μεταμορφώσει από ένα συμπλήρωμα του ψηφοδελτίου, όπως ήταν το 2012, σε αληθινή διεκδικήτρια της βουλευτικής θέσης το 2015.

Φούσκωσαν τα μυαλά της και εφάρμοζε τακτικές «εναλλακτικού  πόλου» στο Νότη Μηταράκη, ενώ εμφανές ήταν ότι τέτοιες προδιαγραφές δεν υπήρχαν. Οι «άκρες της» περνούσαν μηνύματα σε αθηναϊκά Μέσα ότι η Μαρία απειλεί την έδρα από το Νότη, κάτι που επουδενί αποτυπώνονταν στην κοινωνία. Στο σημείο αυτό γκρέμισε μια συμπαθητική εικόνα. Φάνηκε να χάνει την αίσθηση του μέτρου και των δυνατοτήτων.

Ανεξάρτητα πάντως απ’ αυτό, αν μονολεκτικά έπρεπε να περιγράψουμε μια κοινοβουλευτική πορεία μόλις 110 ημερών θα γράφαμε «φιλότιμο». Η Μαρία τίμησε το μηνιάτικο της με ιδρώτα κι αυτό δεν αλλάζει, παρά τον προεκλογικό αέρα στα μυαλά της. 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ