1.7.2014 19:01

Ποια η λογική τουριστικών επενδύσεων στο κέντρο;

Δύο τουλάχιστον μικρής, αλλά σημαντικής για τα δεδομένα του νομού,  εμβέλειας τουριστικά επενδυτικά σχέδια βρίσκονται στα σκαριά αυτό το διάστημα και τα δυο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η μονομερής στήριξη του τουρισμού από το ρεύμα της Τουρκίας έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον από την περιφέρεια στο «κλεινόν άστυ». Οι μονοήμερες ή διήμερες επισκέψεις διαμορφώνουν σταδιακά ένα διαφορετικό μοντέλο υποδομών από εκείνο που οραματιζόμαστε.

Η λύση της ήπιας μορφής τουριστικής ανάπτυξης, με μετατροπές εγκαταλελειμμένων οικιών σε χωριά της υπαίθρου, έχει εξαντλήσει την αντοχή της. Η σοβαρή πτωτική τάση στο εσωτερικό ρεύμα τουρισμού και στις αφίξεις από τη Βόρεια Ευρώπη τσάκισε οικονομικά το συγκεκριμένο μοντέλο και μαζί του παρασύρουν στον πυθμένα και τις συναφείς με το αντικείμενο επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού στρέφεται σε λύσεις που καθοδηγούνται από τα δεδομένα της εποχής. Να απορροφήσουν την ανάγκη διαμονής των μονοημέρων επισκεπτών. Πόσο λογικές είναι όμως οι επενδύσεις τουρισμού σε μια πόλη έντονα αντιτουριστική, όπως η Χίος; Η πρωτεύουσα του νησιού, όπως τη διαμορφώσαμε με τις παρεμβάσεις μας τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα αφιλόξενη για τον επισκέπτη της. Γιατί, πριν επιδιώξουμε να την αλλάξουμε, στο βαθμό που είναι επιτρεπτό κάτι τέτοιο, ποντάρουμε στη μετατροπή της σε τουριστικό προορισμό; Δεν συμφωνείτε ότι υπάρχει μια σημαντική αντίφαση; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ