5.8.2015 18:06

Το πλούσιο παρασκήνιο της fast track διαδικασίας για τα Κεραμεία

• Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ, Ο ΝΟΤΗΣ, Ο ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ … ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ

Διάσταση μεγαλύτερη έχει προσλάβει το δημοψηφισματικό «όχι» από αυτή που αρχικά πιστεύαμε. Για κάποιους το «όχι» ισοδυναμεί με «όχι σε όλα», λογική που τη συναντούμε μπροστά μας σε κάθε θέμα που φέρνει το κύμα της επικαιρότητας.

Τώρα, φερ’ ειπείν, βρήκαμε να λέμε για την υπαγωγή της τουριστικής επένδυσης στα Κεραμεία στις fashtrackδιαδικασίες. Για να ερμηνεύσουμε όσα γίνονται σκόπιμο θα ήταν να ρίξουμε ένα βλέφαρο σε όσα προηγήθηκαν της αποφάσεως.

Απ’ τα παλιά είχαμε μείνει στην καθοριστική υποστήριξη της επένδυσης από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τον Πολ. Λαμπρινούδη προσωπικά. Ο πρώην δήμαρχος, μάλιστα, είχε κατηγορηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για υπερβάλλοντα ζήλο στην υποστήριξη της επένδυσης. «Νοιάζομαι για τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν», ήταν η απάντηση του και η αλήθεια είναι ότι οι μομφές ποτέ δεν έκαναν τον Πολύδωρο να υποτάξει τη σημαία της υπεράσπισης της διευκόλυνσης στην επένδυση.

Αυτά ήταν τα φανερά. Στα … άδηλα, το χεράκι τους έβαλαν κάμποσοι μέχρι να πεισθεί το αρμόδιο υπουργείο να επισπεύσει τις καταστάσεις. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Σταθάκης με το Νότη Μηταράκη έχουν αποκαταστήσει έναν κώδικα επαφής που τουλάχιστον τους επιτρέπει να αλλάζουν μεταξύ τους απόψεις ως πρώην και νυν επί του αντικειμένου των επενδύσεων. Σε μια από τις πρόσφατες συναντήσεις τους ο βουλευτής Χίου είχε συνηγορήσει υπέρ της υπαγωγής της μεγάλης τουριστικής επένδυσης σε ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και, όπως φαίνεται, η προτροπή του επηρέασε καθοριστικά την κυβερνητική απόφαση.

Προς το «ναι», υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού της φυσιογνωμίας και της ανάδειξης του γεωλογικού πλούτου της περιοχής, γέρνει και η δημοτική αρχή. Την άποψη της φέρεται κι εκείνη να την έχει εκφράσει ανεπισήμως, καθώς στο Δήμο εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η τοποθέτηση μιας πολύ δυνατής τουριστικής επένδυσης στο νησί.

Η «Συμπολιτεία»

Κάπου εδώ έρχεται η … σφήνα της «Χιακής Συμπολιτείας» να διεμβολίσει την κυβερνητική λειτουργία. Οι ενστάσεις της τόσο για τη μεθοδολογία όσο και για τη φύση της επένδυσης των Κεραμείων έχουν δημιουργήσει νέο ρήγμα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί η δημοτική παράταξη να έχει διαχωρίσει ολότελα τα … τσανάκια της από την κυβέρνηση, σημαίνοντα μέλη της όμως, όπως ο Αρ. Τύμπας, δεν έχουν απεμπολήσει – ακόμα – τη δεύτερα φύση τους, δηλαδή την ιδιότητα του κομματικού στελέχους, εν προκειμένω και του υποψηφίου βουλευτή.

Πριν τυπικά αποχωρήσει από το γραφείο του Ανδρ. Μιχαηλίδη η Ερμιόνη Φρεζούλη ζητά από το βουλευτή να απαρνηθεί κι εκείνος την επένδυση. Ο Ανδρ. Μιχαηλίδης βέβαια μάλλον δεν σκοπεύει να ενδώσει στην επιθυμία των τεσσάρων αιρετών της «Συμπολιτείας», έχω δε την εντύπωση ότι το περιβάλλον του βουλευτή εκτιμά ότι ορισμένοι έχουν θέσει ήδη τον εαυτόν τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέγαμε κατά το πρόσφατο παρελθόν, και απομένει τυπικά η έκδοση του διαζυγίου.

Που χάθηκε η ολομέλεια;

Η απόφαση των τεσσάρων αιρετών της «Συμπολιτείας» να εκφράσουν τη θέση της παράταξης για την επένδυση των Κεραμείων έχει προκαλέσει οξύ πρόβλημα αμφισβήτησης των διαδικασιών. «Καύχημα του συνδυασμού ήταν ανέκαθεν η προσήλωση στη συλλογική ζύμωση των θέσεων του. Τώρα γιατί η ολομέλεια καπελώνεται από την άποψη μόνο των αιρετών;», αναρωτιέται μέλος της «Χιακής Συμπολιτείας».

Το θέμα των Κεραμείων ενδέχεται να απασχολήσει τη Συντονιστική του ΣΥΡΙΖΑ αύριο Πέμπτη, μην το δέσετε όμως κιόλας, καθώς η πλειοψηφία της μάλλον εκτιμά ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος ενασχόλησης. 

Στρατηγικού χαρακτήρα

Τη δική του συνηγορία υπέρ της επένδυσης ήρθε να δώσει και ο πρώην βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος. «Με ένα θετικό νέο μας αποχαιρέτησε ο Ιούλιος. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες ή να έχω διασταυρώσει την πληροφορία που δημοσιεύει η Καθημερινή, αν αληθεύει, είναι ασφαλώς μια στρατηγικού χαρακτήρα και μείζονος αναπτυξιακής και τουριστικής σημασίας ιδιωτική επένδυση για το νησί, που μπορεί να αλλάξει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συνολικά, τη θέση του νησιού στον τουριστικό χάρτη της χώρας», αναφέρει σε σημείωμα του, ενισχύοντας το μέτωπο όσων θα ήθελαν στο νησί την εκκίνηση σημαντικών τουριστικών επενδύσεων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ