2.6.2014 16:37

Το παρασκήνιο της περιφέρειας

Τα φτερά είχαν κοπεί και στο «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Και η προσδοκία ότι θα βρίσκονται πιο ψηλά από το συνδυασμό Κάρμαντζη υπήρχε και η εντύπωση ότι ο Νάσος θα τα πάει καλύτερα στα υπόλοιπα νησιά.

Η διαφορά των 6 μονάδων σκόρπισε αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή η ανατροπή και φορέας μεταφοράς τους ήταν σε μεγάλο βαθμό ο Κ. Γανιάρης. Στις συζητήσεις του κατά την ενδιάμεση εβδομάδα ρωτούσε διαρκώς τους συνομιλητές του αν πιστεύουν πως το αποτέλεσμα υπερκαλύπτεται από τις … αδέσποτες ψήφους του 40% που είχαν στηρίξει άλλους συνδυασμούς στον α’ γύρο. Κι αυτή η αμφιβολία εξέπεμπε ένα σημαντικό βαθμό έλλειψης εμπιστοσύνης για τον τελικό στόχο.

Κρυφή προσδοκία

Στο τοπικό «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» πίστευαν πως κρατούσαν δυο κρυφούς άσσους στο μανίκι τους. Ο ένας ήταν η ριζική ανανέωση του ψηφοδελτίου και πως η εμφάνιση και μόνο όσων εκλέγονται σε περίπτωση επικράτησης του συνδυασμού ήταν ένα επιπλέον κίνητρο υπερψήφισης τους.

Ο δεύτερος, ίσως πιο ουσιαστικός, είχε να κάνει με ένα «συνδετικό κρίκο» που ένωνε το συνδυασμό με τα αριστερά ακροατήρια της Χίου. Ένα από τα παιδιά του Κώστα συμμετείχε με πάθος στον αγώνα που έδινε η «Χιακή Συμπολιτεία», μάλιστα βρίσκονταν στους υπολογιστές την ώρα που κατέφταναν τα αποτελέσματα ανάμεσα στα στελέχη του στενού πυρήνα. Υπήρχε, λοιπόν, η κρυφή προσδοκία πως αυτό θα … ανταποδίδονταν από τη «Χιακή Συμπολιτεία», μέλη της οποίας εκφράζονταν με τα καλύτερα λόγια για τον υιό Γανιάρη. Προσδοκία, φυσικά, που δεν ευοδώθηκε, τουλάχιστον στο βαθμό που επιθυμούσαν…

Παρασύρθηκαν;

Όσο περνούν οι μέρες και υπάρχει συνειδητοποίηση των νέων δεδομένων, τόσο γίνονται πιο μεστές οι σκέψεις για τα αίτια της ήττας. Αρχικά αποδόθηκε μονοσήμαντα σε σχέδιο εκπορευόμενο από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να ξεμπλέξει μια και καλή με τα … υπολείμματα ΠΑΣΟΚ στο νησί μας και να «δέσει» πρόωρα, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, το θέμα εκλογής βουλευτή. Σκέφτηκαν κάποιοι πως όσο στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πυλώνες του ΠΑΣΟΚ στο νησί μας παραμένουν η δημοτική και περιφερειακή αρχή, δυσκόλευε ο στόχος βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εθνική αναμέτρηση. Ίσως να μην έχουν και τόσο άδικο…

Κάποιοι πάλι αποδίδουν μέρος της ήττας στο γεγονός ότι παρασύρθηκαν από το ευρύ λαϊκό αίτημα να πέσει ο Πολύδωρος και το εκλογικό σώμα δεν μπόρεσε να εντοπίσει διαφορές ανάμεσα στα δυο ψηφοδέλτια, αν δεχτούμε ότι στο δημοτικό στρέφονταν ανέκαθεν το ενδιαφέρον.

Ράκος

Ευαίσθητη ψυχή ο Μανόλης, πήρε κατάκαρδα την ήττα του συνδυασμού. Τη Δευτέρα ήταν ράκος, είχαν κοπεί τα γόνατα του από την ηθική ικανοποίηση που χάρισε στον ίδιο ατομικά η πρώτη θέση μεταξύ των συμβούλων, με αύξηση μάλιστα της προσωπικής του δύναμης.

Οι ψηφοφόροι αναγνώρισαν, σε μια εκλογική αναμέτρηση με συρρικνωμένες κατά πολύ τις ατομικές επιδόσεις, τη δουλειά του στην Περιφερειακή Ενότητα. Κι είναι αλήθεια ότι η τεχνοκρατική του γνώση απέμπλεξε πολλά από τα εκκρεμή θέματα της Περιφερειακής Ενότητας από την ανάληψη των καθηκόντων του ως αντιπεριφερειάρχης και εντεύθεν.

Ίσως για αυτό στεναχωρήθηκε κάπως παραπάνω ο Μαν. Κράκαρης. Γιατί ένοιωσε ότι η προσπάθεια του θα μείνει στη μέση, πάνω που είχε αρχίσει να βλέπει να καρποφορεί σε ορισμένα της σημεία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ