25.11.2014 17:19

Οι υπόγειες ροές για το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο

• ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ «π»

Φουντώνουν τις τελευταίες μέρες οι συζητήσεις για τη μορφή που θα λάβει το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας. Τον τόνο έδωσε η δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από αυτή εδώ τη στήλη. Από την ημέρα εκείνη «βγήκε στο μπαλκόνι» μια υπόγεια συζήτηση που είχε ξεκινήσει με βασικό φιλοσοφικό ερώτημα για τη διαδικασία που θα τηρηθεί και το εύρος της πιθανής διεύρυνσης από πρόσωπα που δεν είναι επισήμως καταχωρημένα στα κομματικά κιτάπια ως μέλη.

Οι … φυλές

Μερδικό στους συσχετισμούς διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου έχουν αρχίσει να διεκδικούν όλες οι επίσημες κομματικές τάσεις δια των … τοπικών παραφυάδων τους. Για παράδειγμα η «Αριστερή Πλατφόρμα» της Χίου θεωρεί ότι είναι λάθος να εκλαμβάνεται ως πιο standard η υποψηφιότητα Τύμπα, πρόσωπο με πολιτική αναφορά στην «Ανάσα», τα μέλη της οποίας εκφράζονται πολιτικά από το εκδοτικό εγχείρημα της «Εποχής».

«Τα πάντα θα κινηθούν καταστατικά. Βάση του καταστατικού εκλέγονται και τα 4 πρόσωπα του ψηφοδελτίου από διαδικασίες που επισήμως θα καθοριστούν», σημειώνουν. Στον αντίποδα η γνώμη όσων θεωρούν ότι ο στόχος μιας αυτοδυναμίας θα υποχρεώσει την πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στο τέλος αντικαταστατικά, εισηγούμενη και η ίδια πρόσωπα που θα σηματοδοτούν με την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια τη διεύρυνση από μεγαλύτερα από τα σφιχτά κομματικά όρια.

Η αντίδραση

Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και σε μια πιθανή υποψηφιότητα του Αν. Μιχαηλίδη. Πληροφορούμενοι το έκδηλο ενδιαφέρον του γιατρού, στελέχη του σκληροκομματικού πυρήνα ισχυρίζονται ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Θυμίζουν ότι ο γιατρός «πολιορκήθηκε» έντονα στην προηγούμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση και τότε το είχε αρνηθεί, ενώ θυμίζουν επίσης ότι ανάλογα του είχε προταθεί η θέση του επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» και επίσης την είχε αρνηθεί. «Η συμβολή σε μια εκλογική μάχη δεν είναι αυτονόητη, όταν στα δύσκολα αποφεύγεις να δίνεις το παρόν, όποιες κι αν είναι οι αιτιολογίες», αναφέρουν με νόημα.

Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι θα είναι αυτοκτονική κίνηση μια άρνηση του κομματικού μηχανισμού σε ενδεχόμενη επίσημα διατυπωμένη πρόταση συμμετοχής του Αν. Μιχαηλίδη στο ψηφοδέλτιο. Θα είναι ουσιαστικά ένα σήμα περιχαράκωσης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στον ιστό των στελεχών του, την ώρα που η κοινωνία αναζητεί πρόσωπα με συνθετικά χαρακτηριστικά.

Υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει

Μια αναφορά του Αλ. Τσίπρα για τη δυνατότητα των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών να θέσουν υποψηφιότητα σφίγγει τα λουριά του διαθέσιμου χρόνου στη Β. Μιχαλοπούλου να αποφασίσει.

Μολονότι ως τώρα η ίδια δεν έχει δείξει διάθεση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο, αν μια τέτοια τάση εκ μέρους της υποβόσκει, θα πρέπει να καταθέσει σύντομα την παραίτηση της από το κορυφαίο τοπικό αξίωμα. Η εντολή Τσίπρα είναι σαφής: αν οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών επιθυμούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, θα πρέπει να καταθέσουν εγκαίρως τις παραιτήσεις τους. Την προτροπή φυσικά την πληροφορήθηκε και η Βάσω. Κι έτσι θα πρέπει, αν υπάρχει ανάλογη διάθεση εκ μέρους της, να προχωρήσει στα δέοντα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ