17.4.2012 16:07

Οι Στρατηγοί στους θρόνους στη Μητρόπολη Χίου…!

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΩΤ. ΤΖΟΥΜΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΡΚΟ

Αυτή τη φορά τα βέλη του Σωτ. Τζούμα, μέσω της ιστοσελίδας του, βρήκαν τροφή από την απόφαση του Μητροπολίτη Χίου να καλέσει τους στρατιωτικούς εκπροσώπους στο παραθρόνιο, δίπλα από το δεσποτικό θρόνο, στο Μητροπολιτικό Ναό. Να σημειωθεί ότι εκκλησιαστικοί κύκλοι παρέπεμπαν σε απαντήσεις στις επιθέσεις που κατά καιρούς δέχεται ο Μητροπολίτης μετά το Πάσχα, αποφεύγοντας να αποσπάσουν τα βλέμματα της κοινής γνώμης από την ευλαβικότητα των ημερών.
 
Στο νέο κείμενο – επίθεση στον κ. Μάρκο ο Σωτ. Τζούμας αναφέρει:
 
«Η Χίος είναι ένα ακριτικό νησί, στη μπούκα των άσπονδων γειτόνων μας, των Τούρκων!  Ο στρατός που υπηρετεί εκεί, φυλάττων Θερμοπύλες, είναι σεβαστός και χαίρει ειδικής, ξεχωριστής μεταχείρισης από τους κατοίκους του νησιού.
 
Το αυτό και με το παραπάνω,συμβαίνει και με τους αξιωματικούς, από τον διοικητή- Ταξίαρχο,έως τον τελευταίο αξιωματικό και υπαξιωματικό!
Και μέχρις εδώ άξιον και δίκαιον και όλα καλά!
Αυτό , όμως που συμβαίνει τελευταία είναι έξω από τα επιτρεπτά όρια της ευγένειας και εγείρει αρνητικούς συνειρμούς, διόλου κολακευτικούς για την τοπική Εκκλησία!
Το μήνυμα με την είδηση αυτή, μας εστάλη το βράδυ του Επιταφίου... Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, επί τη αφίξει του Ταξίαρχου στο Μητροπολιτικό Ναό, παραβιάζοντας κάθε ισχύουσα εθιμοτυπία και παράδοση, επανέφερε στη μνήμη μας εικόνες από το παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε. Ανέβασε στο παραθρόνιο, δίπλα στο δικό του δεσποτικό θρόνο, τον Ταξίαρχο του νησιού.
 Κι εκείνος από ευγένεια το αποδέχθηκε και μάλιστα το απόλαυσε κιόλας!
Το θέμα είχε και συνέχεια. Το βράδυ της Ανάστασης, οι πράξεις αβρότητας επεκτάθηκαν και στον παρεπιδημούντα-φιλοξενούμενο Α/ ΓΕΕΘΑ Κωσταράκο!
Έτσι μπαίνοντας κανείς μέσα στο ναό έβλεπε δύο ανώτατους αξιωματικούς να πλαισιώνουν τον δεσποτικό θρόνο, λες και είμαστε χώρα υπό στρατιωτικό καθεστώς! Μάλιστα ο Αρχηγός παρασυρμένος από την τιμητική πρόσκληση του Μητροπολίτη άφησε μόνη κι έρημη τη σύζυγό του, στην αντίπερα όχθη;
Η πράξη αυτή ήταν μία προκλητική ενέργεια η οποία έγινε άνευ λόγου! Και έφερε σε δύσκολη θέση τους δύο σεμνούς αξιωματικούς, γνωστούς για τις δημοκρατικές ευαισθησίες τους!
Κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν στον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο- ο οποίος είναι και Χιώτης- ότι μπορεί να κατευθύνει, να διευθύνει και να αποφασίζει για όλα τα συμβαίνοντα μέσα στους ναούς της Μητρόπολής του, σε καμιά περίπτωση όμως δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει την εθιμοτυπία και την παράδοση και να προκαλεί το κοινό αίσθημα, με αυτό τον ανέξοδο τρόπο!
Στα παραθρόνια, εκτός από φιλοξενούμενους Ιεράρχες σε περίπτωση που παρίστανται Αρχιερείς περισσότεροι του ενός, ανεβαίνουν τιμής ένεκεν, αιρετοί άρχοντες στο επίπεδο του Πρωθυπουργού , του Προέδρου της Βουλής ή υπουργού που εκπροσωπεί την Κυβέρνηση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η εθιμοτυπία ορίζει σαφώς ότι κάθονται σε ειδικά καθίσματα που τοποθετούνται στο μέσον του ναού!
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η άγνοια και η υπερβολική διάθεση προσφοράς και φιλοξενίας προς τους εκπροσώπους του Στρατού μας, από την πλευρά του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου οδήγησαν σε αυτή την πράξη η οποία συζητήθηκε με ανάλογο τρόπο ακόμη και από τις λοιπές αρχές του νησιού! Διότι ανακάλεσε στη μνήμη μας εικόνες από ένα παρελθόν που θέλουμε να το ξεχάσουμε!
Ειδικά αυτή την εποχή που η ιστορική μνήμη προκαλείται και ερεθίζεται αρνητικά από γεγονότα που διαδραματίζονται στην πολιτική σκηνή και τα οποία μας πονούν!
Για ιστορικούς λόγους να θυμίσουμε ένα ανάλογο γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια της επταετίας, επί Μητροπολίτη Χίου του Χρυσοστόμου Γιαλούρη.. ενός πολύ σημαντικού Ιεράρχη, μεγάλου ρήτορος και διανοουμένου ανδρός.
Ήταν ανήμερα των Θεοφσνείων και ο τότε Ταξίαρχος Καρράς, κατέφθασε στο Ναό με μεγάλη καθυστέρηση.. Και μάλιστα την ώρα που ετοιμαζότανε το εκκλησίασμα να μεταβεί στο λιμάνι για τον αγιασμό των υδάτων! Ο Ταξίαρχος έχασε τη γή κάτω από τα πόδια του όταν άκουσε τον προεξάρχοντα Μητροπολίτη Χρυσόστομο, να τον επιπλήττει με τρόπο σφόδρα ελεγκτικό και να τον αποτρέπει να καθίσει επί των τιμητικών και διακεκριμένων θέσεων που υπήρχαν τότε έναντι του δεσποτικού θρόνου.. Αργότερα σε μία επισκευή που έκανε στο ναό, αφαιρέθηκαν οι θέσεις αυτές! Άλλοι καιροί, άλλοι άνθρωποι, άλλα ήθη!»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ