8.4.2013 18:38

Ο συμβιβασμός των Δ’ Χαιρετισμών

Κάποιοι θα μείνουν μόνο στον ισχυρό συμβολισμό της τέλεσης των Δ΄ Χαιρετισμών στο βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Κρήνας την προσεχή Παρασκευή. Στο βάθος του χρόνου χάνεται – κυριολεκτικά – η αναζήτηση του πότε λειτουργήθηκε κανονικά ο ναός, ακόμα περισσότερο από επίσκοπο.
Ας μη μείνουμε στο τελετουργικό της υπόθεσης. Έχει τεράστια σημασία η απόδειξη της αγαστής συνεργασίας Μητροπόλεως και Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όταν οι δυο φορείς διακατέχονταν στο παρελθόν από ένα πνεύμα κεκαλυμμένης δυσπιστίας για τα όρια δικαιοδοσίας του καθενός επί των βυζαντινών μνημείων.
Φαίνεται να καταλήγουν σε μια κοινή θέση. Ως μνημεία διαχειρίζονται από την 3η Ε.Β.Α., σε καμία περίπτωση όμως δε θάβεται ο θρησκευτικός τους χαρακτήρας. Παραμένουν χώροι λατρείας κι αυτό πια δεν αμφισβητείται. 
Καθοριστική για τον ιστορικό συμβιβασμό η παρουσία του κ. Μάρκου στην ηγεσία της Ιεράς Μητρόπολης και της κ. Όλ. Βάση επικεφαλής της Εφορείας. Όταν η χημεία δυο ανθρώπων ταιριάζει, οι λύσεις γίνονται αυτόματα πιο εφικτές.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ