27.6.2017 18:33

Ο Παπαχελάς, ο Βουρνούς κι ο λαϊκισμός

Οι κοινοποιήσεις των πολιτικών προσώπων απηχούν, συνήθως ενδόμυχες σκέψεις τους. Ο δήμαρχος Χίου τελευταία κοινοποίησε άρθρο του διευθυντή της Καθημερινής, Αλ. Παπαχελά, με τίτλο «Οι τρεις μύθοι του λαϊκισμού». Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο γνωστός δημοσιογράφος σε σκέψεις ενός Αμερικανού διανοητή: ««Ολοι όσοι πιστεύουμε σε φιλελεύθερες αρχές και στον ορθολογισμό πρέπει να κρατήσουμε καθαρό το μυαλό μας και στέρεη τη σπονδυλική μας στήλη». Πράγματι, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα βγάλει κανείς πέρα με τη δύναμη και το πάθος των δυνάμεων του λαϊκισμού. Είπαμε, σημασία δεν θα έχει μόνο η ήττα στις κάλπες. Σημασία θα έχει να κερδηθεί η μάχη των επιχειρημάτων και να μετακινηθεί ιδεολογικά η ελληνική κοινωνία. Στην Ελλάδα, άλλωστε, ο λαϊκισμός ζει και βασιλεύει όχι μόνο εκεί που τον περιμένεις αλλά και στα κόμματα που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τη φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας.»

Ένα τέτοιο κείμενο επέλεξε να μοιραστεί με τους φίλους του ο δήμαρχος, πιστός πια στο δόγμα ότι η δημοτική του αρχή είναι ο μόνος εν Χίω φορέας σύγκρουσης με το λαϊκισμό. Αυτό διατείνονται μήνες τώρα με το προσφυγικό, βρήκε τον τρόπο να το διακηρύξει και τώρα με τη σκληρή στάση του κατά των δημοτικών υπαλλήλων στο θέμα των συμβασιούχων της καθαριότητας.

Αποφεύγω τον πειρασμό να τοποθετηθώ για το κατά πόσο η δημοτική αρχή ενοχλείται από το λαϊκισμό ή έχει μπερδέψει την έννοια αυτού που ισχυρίζεται ότι θέλει να καταπολεμήσει. Θα προσθέσω μόνο ότι συχνά ρέπει προς το λαϊκισμό όποιος μετά μανίας επιχειρεί να καρπωθεί ότι είναι ο πολέμιος του. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ