2.6.2014 16:07

Ο μεγαλύτερος φόβος

Η επόμενη μέρα μιας μεγάλης εκλογικής νίκης αφιερώνεται στους πανηγυρισμούς. Αν τους αφήσεις όμως να σε παρασύρουν στο ρυθμό τους, η επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων σε περιμένει δύσκολη.

Όλη η δουλειά για μια νέα δημοτική αρχή γίνεται στο μεσοδιάστημα μέχρι να αναλάβει επισήμως. Από την πρώτη κιόλας μέρα που ο νέος δήμαρχος θα πάρει θέση στο γραφείο του, ο κόσμος έχει απαιτήσεις κι είναι δύσκολο, αν δεν είσαι απόλυτα συγκροτημένος, να επιβάλλεις το πρόγραμμα σου. Υπολογίζεις, για παράδειγμα, ότι την τάδε μέρα ασχολείσαι εξονυχιστικά με ένα θέμα. Πώς να μην υποδεχτείς όμως την αντιπροσωπεία ενός αδελφοποιημένου Δήμου που σου καταφτάνει; Ή πώς να μην τιμήσεις την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων; Ο ρόλος του δημάρχου – μάνατζερ εμπλέκεται απόλυτα με τη θεσμική ιδιότητα του δημάρχου και αποπροσανατολίζει ο ένας τον άλλον.

Γνωρίζοντας τι τους περιμένει, οι της «Πρωτοβουλίας» ξεκίνησαν ήδη τις πρώτες συναντήσεις ενημέρωσης με τμήματα της δημοτικής μηχανής. Άλλοι επισκέπτονται την Τεχνική Υπηρεσία, άλλοι την Οικονομική, άλλοι πάλι, με το που πληροφορηθούν σύγκλιση διοικητικών συμβουλίων φορέων του Δήμου πηγαίνουν για να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα. Όπως για παράδειγμα στη ΔΗΚΕΧ. Την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της διοίκησης της πήγαν και την παρακολούθησαν οι Στρ. Γδύσης και Δημ. Καράλης. Τα συμπεράσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Η Εταιρεία έχει καλύψει σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεων της, όμως διαφαίνεται ότι από το Σεπτέμβρη και μετά υπάρχει κενό ως προς την κάλυψη των οικονομικών της υποχρεώσεων.

Θα πει κανείς, για αυτό εξελέγησαν, για να δώσουν λύσεις σε τέτοιου είδους θέματα. Ασφαλώς, μα εννοείται ότι ο κάθε φορέας έχει προγραμματισμό ετήσιας βάσης, που δεν καθορίζεται από το πότε γίνονται οι εκλογές.

Το συμπέρασμα των στελεχών της «Πρωτοβουλίας» για την κατάσταση στη ΔΗΚΕΧ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, φοβούνται ότι θα επεκταθεί σαν γενική εικόνα και στα υπόλοιπα τμήματα του Δήμου. Η «Πρωτοβουλία» άλλωστε φώναζε και προεκλογικά ότι η οικονομική κατάσταση στο Δήμο είναι διαφορετική από ό,τι παρουσιάζεται.

Αν θα επιβεβαιωθεί ο φόβος είναι θέμα μηνών, για να μην πω ημερών. Στην περίπτωση των οικονομικών του Δήμου όμως έχω την εντύπωση ότι θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, και το μέλλον των σχέσεων των δυο δημοτικών παρατάξεων. Αν η νέα δημοτική αρχή αποτυπώσει ασφαλή εικόνα των οικονομικών του Δήμου, χωρίς τον επηρεασμό από τα φοβικά σύνδρομα των υπαλλήλων, πρέπει να την καταθέσει ατόφια και να μην επιχειρήσει να μεγεθύνει το τυχόν πρόβλημα, απλά για να δικαιολογήσει δικές τις καθυστερήσεις. Η ειλικρίνεια στο καυτό θέμα των οικονομικών θα είναι ο καθοριστικός ρυθμιστής της δημοτικής ομαλότητας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και σαν νέα παιδιά είναι χρήσιμο να μην κάνουν χρήση της τακτικής «καμένης γης», εκτός πια κι αν είναι τόση η έκταση της φωτιάς που έχει κάψει τα πάντα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ