8.7.2015 14:50

Ο επόμενος αρχηγός του φιλελεύθερου χώρου

ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΕΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Προϊόν φθαρμένο η Ν.Δ. το φώναζα εδώ και μία δεκαετία. Οι πρωταγωνιστές της προέρχονται αποκλειστικά από μια δεκαριά πολιτικά τζάκια, εναλλάσσονται στην εξουσία της και σπαράσσονται για την επιβολή τους. Την επανέφερε στην Κυβέρνηση η απουσία αξιόπιστης εναλλακτικής αντιπρότασης, μόλις το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου το κατάπιε αμάσητο η κρίση.

Φαινόταν ωστόσο από την πρώτη στιγμή πως ο Αντώνης Σαμαράς ούτε ήθελε ούτε μπορούσε να μετεξελίξει τον κομματικό κορμό του φιλελεύθερου χώρου. Μοιραία η δική του εμπλοκή με κυβερνητική ευθύνη στις συνθήκες κρίσης θα είχε όμοια αποτελέσματα με του Γ. Παπανδρέου. Όπως, μη μας ξεγελά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ανάλογες θα είναι οι μελλοντικές συνέπειες και για τον σημερινό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής.

Από την Κυριακή το βράδυ η Ν.Δ. βρίσκεται σε αναζήτηση προσώπου με ικανότητες να της δώσει το φιλί ζωής. Εκπροσωπεί πολιτικά έναν χώρο με τάσεις κυριαρχίας στην Ευρώπη και τον παγκόσμιο χάρτη. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα τόσο μεγάλο κενό εκπροσώπησης στη χώρα μας. Παρουσιάζεται ωστόσο το παράδοξο μέχρι τώρα ελάχιστοι να έχουν εκδηλώσει τάσεις αρχηγικές. Η συναίσθηση πως το σημερινό κόμμα είναι φθαρμένο και ο φόβος εκλογής ενός νέου αρχηγού με σύντομη ημερομηνία λήξης συγκρατούν τον παρορμητισμό.

Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτει ο νέος αρχηγός για να ανασυνθέσει πολιτικά το χώρο μέσα από ένα νέο ξεκίνημα, πιθανά και μέσα από ένα νέο κόμμα;

1)      Οφείλει να είναι καθαρά ευρωπαϊστής απόλυτος γνώστης του συστήματος εξουσίας στην Ευρώπη. Να γίνει άμεσα αποδεκτός από τους Ευρωπαίους συνομιλητές ως πρόσωπο φερέγγυο.

2)      Να μην έχει αλεσθεί από τα γρανάζια του παλαιοκομματικού μηχανισμού, να μην εκλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως φορέας μίας πολιτικής αντίληψης ξεπερασμένης.

3)      Να έχει δώσει πειστικά δείγματα γραφής από την επαγγελματική και πολιτική παρουσία του έως τώρα.

4)      Να μην είναι κόκκινο πανί για καμία από τις υφιστάμενες πολιτικές τάξεις της Ν.Δ., να μπορεί επομένως να συνθέσει πρόσωπα και καταστάσεις.

5)      Να «γράφει» στον φακό των media, να έχει οικιότητα στην επαφή του με τον κόσμο.

6)      Οφείλει τέλος στη διαχωριστική γραμμή του μνημονίου να μην έχει ταυτιστεί ούτε με τους παραδομένους, ούτε με τους αιθεροβάμονες , αυτούς που δηλώνουν έτοιμοι να το σκίσουν.

Σπάω το κεφάλι μου αν κάποιος από τους φερόμενους ως δελφίνους της Ν.Δ. διαθέτει το σύνολο των παραπάνω χαρακτηριστικών. Πολύ δύσκολα τα εντοπίζω σε έναν.

Ξέρω όμως ένα πολιτικό πρόσωπο που τα πλησιάζει. Κατοικεί στις Βρυξέλλες, έχει άψογες σχέσεις με το σύνολο του ευρωπαϊκού κατεστημένου κι είχε το ανάστημα να πετάξει την Τρόικα από το γραφείο του όταν άρχισε να του προτείνει εκκένωση των μικρών νησιών.

Ο Κωστής Μουσουρούλης ίσως δεν έκανε για τοπικός Βουλευτής γι’ αυτό και πήρε των ομματίων του. Ως πρόσωπο να ανασυνθέσει τη φιλελεύθερη παράταξη φαντάζει όμως ιδανικό.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ