21.3.2014 18:31

Ο ενοχλητικός για την τοπική Εκκλησία θεολόγος

Πήγα υποψιασμένος στη Βιβλιοθήκη το βραδάκι της Τετάρτης. Έβαζα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι πάνω από ένα καλυμμαύχι δύσκολα θα υπήρχε στο αναγνωστήριο. Δεν έσφαλα. Υπέθεσα ο «εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου». Οποία καταδίκη κι αυτή. Άλλη δουλειά να μην έχεις και να πρέπει να εκπροσωπείς τη Μητρόπολη σε εκδηλώσεις που, υπό άλλες συνθήκες, ούτε απ’ έξω δεν θα πέρναγες.

Μα, τούτη η εκδήλωση ήταν κάπως διαφορετική. Το τιμώμενο πρόσωπο εξύψωσε τη διδασκαλία της θεολογίας, σε κάθε σκέψη και φράση του κουβαλά μέσα του το Χριστό. Αλλά το Χριστό, όχι απαραίτητα τις εκκλησιές και τους παπάδες.

Ο Γιώργης Διλμπόης πιστεύει ότι οι εκκλησίες πρέπει να είναι μόνιμα ανοιχτές. Να μη φορούν στο εσωτερικό τους τίποτα που να σκανδαλίζει, να σε ερεθίζει να το βάλεις στο χέρι. Πιθανά γυαλίζει το μάτι του σαν βλέπει τα παγκάρια. Έχει μέσα του ένα Χριστό, ένα Θεό πολύ πιο απέριττο από εκείνον που αντικρίζουμε στις εκκλησιές μας, το Χριστό της διδασκαλίας των βιβλίων του όσα χρόνια υπηρέτησε τη θεολογία, έτσι όπως ο ίδιος αναπνέει την παρουσία Του από τη μέρα της γέννησής του.

Αυτόν το θεολόγο, το δάσκαλο, στο έργο του οποίου υποκλίθηκε όλη η πνευματική Χίος το βράδυ της Τετάρτης, η Ιερά Μητρόπολη τον … ξεπέταξε με έναν … εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου. Προσωπικά είχα την απαίτηση ο Επίσκοπος να ήταν εκεί. Δεν μπήκα στον κόπο να δω το πρόγραμμα του, μα ακόμα κι αν η φυσική του παρουσία ήταν αδύνατον να παρίσταται, πίστευα ότι κάπου εκεί θα ήταν το πνεύμα του.

Πάνε δυο χρόνια από τότε που ο κ. Μάρκος κρατά τα ηνία της Χιακής Εκκλησίας. Πίστευα ότι θα ήταν αρκετά για να πείσει τους ρασοφόρους συνεργάτες του πως δεν αρκεί η τέλεση των Θείων Μυστηρίων. Είναι μέλη μιας ολοζώντανης κοινωνίας κι αν οι ιερείς μας δεν βγουν από το καβούκι τους, αν δεν συναισθανθούν πως εκδηλώσεις όπως η τιμητική βραδιά στο Γιώργη Διλμπόη, εξυψώνει το κοινό πνευματικό έργο τους, ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν για να επιτευχθούν οι στόχοι που ο Επίσκοπος έχει θέσει.

Φοβάμαι. Φοβάμαι πως κάπου η ουσία έχει αρχίσει να χάνει το δρόμο της. Πως όσα πνευματικά εντευκτήρια για τους κληρικούς κι αν μας αφήσει πίσω της η επόμενη Προγραμματική Περίοδος, αν η Μητρόπολη, ο Σύνδεσμος Κληρικών και ατομικά κάθε ιερέας δεν συναισθάνονται ως χρέος τους κι όχι ως καταναγκαστικό έργο την τιμή στον κορυφαίο σύγχρονο Χιώτη θεολόγο, τζάμπα η σπατάλη των πόρων. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ