7.4.2015 16:38

Ο ένας Σ.Μ.Α. 60.000 ευρώ, άλλος (ο μικρότερος) 250.000!

ΠΟΙΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ;

Ένα μικρό σοκ έπαθα όταν πληροφορήθηκα ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για τη δημοτική ενότητα της Αμανής προϋπολογίστηκε και δημοπρατείται με ένα ποσό γύρω στις 250.000 ευρώ. Συνειρμικά τον συνέκρινα με τον αντίστοιχο των Καρδαμύλων, που, εννοείται, βάση των πληθυσμιακών δεδομένων των δυο περιοχών, θα δέχεται περίπου διπλάσιο όγκο απορριμμάτων.

Σας πληροφορώ ότι ο Σ.Μ.Α. Καρδαμύλων δεν υπερέβη τα 60.000 ευρώ, για την ακρίβεια στοίχησε αρχικά 45.000 ευρώ για την κατασκευή του και συμπληρωματικά αργότερα διατέθηκε ποσό κάπου στις 15.000 ευρώ για κάποια τοιχία αντιστήριξης και την περίφραξη.

Μπορεί ένας νοήμων άνθρωπος να εξηγήσει την αστρονομική διαφορά, έστω κι αν το έργο του Σ.Μ.Α. είναι «πακέτο» με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη Βολισσό;

Μια πρώτη σκέψη είναι ότι οι προϋπολογισμοί των δημοσίων έργων αποτιμώνται με τη λογική «όπου την πάρει». Μια πιο συνετή σκέψη καταλήγει ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου διαφορετικά σέβονται το χρήμα όταν είναι δημοτικό, διαφορετικά όταν προέρχεται από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Εκεί γίνονται πολύ γαλαντόμες!

Σημειώστε μια λεπτομέρεια. Ο Σ.Μ.Α. Καρδαμύλων έγινε με αυτεπιστασία, με πόρους από τους λιγοστούς διαθέσιμους που είχε στα τελευταία της στάδια η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη. Ο Σ.Μ.Α. Αμανής γίνεται με χρηματοδότηση από το ΕΠΕΡΑ, επομένως έχουμε για να ξοδεύουμε…

Μα, αν είναι έτσι, πόσο θα πάει το μαλί για το Σ.Μ.Α. στις Κοπριές, εκεί όπου εννοείται ότι θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε εξοπλισμό, δεδομένων των πολλαπλάσιων φορτίων του;

Δεν ξέρω αν αυτοί οι προβληματισμοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους δημοτικούς μας άρχοντες. Αν τους απασχολούν την ώρα που αβασάνιστα αποδέχονται εισηγήσεις. Θεωρώ όμως ότι είναι ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών να εξηγήσουν σε εμάς τους αδαείς ή τους πλημμελώς πιθανά ενημερωμένους, από πού προκύπτουν αυτές οι χαοτικές οικονομικές διαφορές. Και εν τέλει να μας πείσουν ότι ο σεβασμός του δημοσίου χρήματος παραμένει ο ίδιος, ανεξάρτητα ποιο πορτοφόλι, δημοτικό, δημόσιο ή ευρωπαϊκό, καλείται να ξηλωθεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ