16.3.2015 16:13

Ο Δήμος ανακαλύπτει την Ευρώπη

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ «ΑΓΝΩΣΤΩΝ» ΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΡΩΝ

Μα είναι θέματα για πρωτοσέλιδο αυτά;», μου είπε συνεπής αναγνώστης του «π» σε ένα συναπάντημα μας την Παρασκευή. Θυμίζω το θέμα. Η κατάθεση από το Δήμο Χίου, μαζί με κάποιες ξένες περιβαλλοντικές οργανώσεις και μια ελληνική ΜΚΟ πρότασης στο πρόγραμμα «Πολίτες για την Ευρώπη». Μέσα από αυτή επιδιώκει να εκταμιεύσει πιστώσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό και ειδικότερα για τα περιπατητικά μονοπάτια.

Φυσικά είναι, του απάντησα αλλά απ’ τη διατύπωση και μόνο του ερωτήματος ένοιωσα πως πολύ δύσκολα κατανόησαν οι πολλοί τη σημασία της πρότασης. Πιθανά γιατί η εξοικείωση μας με καθετί ευρωπαϊκό περιορίζεται στα όρια του να απλώνυμε το χέρι της επαιτείας, μήπως λυπηθούν τον αδύνατο και του ρίξουν κανένα ψίχουλο παραπάνω στο πιάτο.

Την έννοια των ευρωπαϊκών πόρων την έχουμε περιχαρακώσει στις συμφωνίες των ελληνικών κυβερνήσεων με τις Βρυξέλλες για τα χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης της χώρας, κατά καιρούς ονομαζόμενα ως ΜΟΠ, ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Προγραμματική Περίοδος και πάει λέγοντας. Σ’ αυτά οι κυβερνήσεις δίνουν τη μάχη τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι απ’ την πίτα και στη συνέχεια οι νομοί, με τη μορφή των φορέων της Αυτοδιοίκησης, σφάζονται μεταξύ τους ποιος θα είναι ο … απορροφητικότερος.

Αυτή είναι η μια επιλογή. Η Ευρώπη όμως δίνει κι άλλες ευκαιρίες, σε σειρά δικών της προγραμμάτων, που πρέπει μόνος σου, χωρίς την προκαταβολική συμβολή της κυβέρνησης σου, να τους χτυπήσεις την πόρτα. Σ’ αυτά συνήθως η διεκδίκηση πόρων από φορείς της ελληνικής Αυτοδιοίκησης είναι … είδος προς εξαφάνιση. Γιατί είναι άγνωστα χωράφια για τις υπηρεσίες τους, γιατί δεν φρόντισαν ποτέ να στελεχωθούν ή να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στην αναζήτηση των «επιπλέον πόρων». Γιατί δεν … καταδέχτηκαν να αγοράσουν τέτοιου είδους γνώση, γιατί σπαταλούσαν ακόμα και τις ελάχιστες ευκαιρίες που τους δίνονταν να προσλάβουν προσωπικό με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο σε πελατειακά κολλητιλίκια.

Ίσως και κατά το παρελθόν, σπάνια πάντως, τοπικοί φορείς του νησιού μας συμμετείχαν σε κάποιο ευρωπαϊκό διεκδικούμενο πρόγραμμα. Συνήθως μας έπαιρναν μαζί τους κάποιοι άλλοι φορείς, που αναζητούσαν εταίρους για την υποβολή μιας πρότασης. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην πρόταση για το πρόγραμμα «Πολίτες για την Ευρώπη» leader είναι ο δικός μας Δήμος, εκείνος παρακίνησε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, εκείνος θα καρπωθεί και το μεγάλο μερίδιο του οφέλους.

Σημαντική είναι επίσης η χρονική συγκυρία κατάθεσης της πρότασης. Γίνεται πάνω στη συμπλήρωση του εξαμήνου της δημοτικής αρχής, αρκετά νωρίς δηλαδή, και πριν διαπιστώσει ακόμα που πατά και που βρίσκεται. Υποδηλώνεται επομένως καθαρά μια διαφορετική στόχευση, ένας ευρωπαϊκός προσανατολισμός σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή ρότα της χώρας κλυδωνίζεται.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ