23.10.2014 15:53

Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο

Σε μια από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το μάτι μου είχε πέσει στο σηκωμένο χέρι του δημάρχου την ώρα που ο πρόεδρος ζητούσε να ψηφιστεί ένα θέμα. Δεν τίθεται θέμα άγνοιας. Ο Μαν. Βουρνούς σίγουρα γνωρίζει ότι ο δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Είναι απλά η παρανόηση, απ’ τη ν εποχή σύστασης ακόμα του θεσμού.

Η εικόνα επανήλθε μόλις πληροφορήθηκα ότι το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Χίου συνεδρίαζε στις 09.00. Προσπάθησα να υπεισέλθω στο σκεπτικό του προέδρου. Ο Κλ. Χρύσης γνώριζε ότι ο δήμαρχος και δυο από τους συμβούλους (Ζουμίδης – Καμπούρης) έπρεπε να πάρουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Άρα να αποχωρήσουν νωρίς. Στο σκεπτικό του μέτρησε περισσότερο η παρουσία του δημάρχου, προφανώς, από το βαθμό δυσκολίας που έθετε για την παρουσία τους σε μια σειρά από συναδέλφους του εργαζόμενους στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Μια λογική αταίριαστη και με τη φιλοσοφία αποσυγκεντρωτικής λειτουργίας που επιχειρεί να περάσει ο ίδιος ο Μαν. Βουρνούς. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να τάσσεται υπέρ της αυτόνομης λειτουργίας των δημοτικών μονάδων και στο όργανο που δεν έχει καν δικαίωμα ψήφου να θέτει veto προσωπικής του παρουσίας.

Ήταν λανθασμένος ο χειρισμός, δεν πρέπει να επαναληφθεί, μεταξύ των άλλων γιατί διοχετεύει κι ένα άστοχο μήνυμα στην κοινωνία. Πως η ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση είναι υπόθεση αποκλειστικά για … χασομέρηδες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ