20.5.2015 16:00

Να δει τι έφταιξε

Με τα δογματικά η αλήθεια είναι πως δεν τα πηγαίνω ιδιαιτέρως καλά. Το αισθητήριο μου όμως από την επαφή με τον απλό κόσμο με κάνει να αντιλαμβάνομαι πως στους χειρισμούς με τους Αγίους Πατέρες η Ιερά Μητρόπολη Χίου έχασε κατά κράτος τις εντυπώσεις, χωρίς κανένας να την έχει ωθήσει να ανακατευτεί.

Η κοινή γνώμη του νησιού πήρε αυτόματα το μέρος του αδύναμου, των πιστών του παλιού εορτολογίου, και έκρινε τουλάχιστον ως βιαστική την απόφαση της Μητροπόλεως να εμπλέξει αστυνομικές δυνάμεις και δικαστικούς στην υπόθεση.

Την επίμαχη μέρα αγγέλματος της θλιβερής είδησης του θανάτου του ηγουμένου Αμβροσίου ο Σεβασμιώτατος βρίσκονταν εκτός Χίου. Άγνωστο αν τους χειρισμούς τους επέλεξε ο ίδιος ή του υποδείχθηκαν με βάση την εικόνα που είχε σχηματισθεί εκείνη τη στιγμή στα μητροπολιτικά γραφεία. Ό,τι από τα δυο εν τέλει κι αν έγινε ο κ. Μάρκος πρέπει να επινοήσει ο ίδιος τον τρόπο να μετριαστεί η εντύπωση ότι η Μητρόπολη έδρασε … επεκτατικά, σαν κυρίαρχο θρησκευτικό δόγμα. Η ηγεμονία της Ορθοδοξίας δεν επιτυγχάνεται με την επιβολή, το έχουμε διδαχτεί από την Ιστορία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ