28.7.2014 15:35

Μια πρόσκληση στο γραφείο του Μανόλη

Κατεξοχήν χώρος συμμαχιών η Αυτοδιοίκηση, έρχεται η στιγμή που σε υποχρεώνει να τις ξεδιπλώσεις. Ως τώρα οι περισσότερες βασίζονταν στην κομματική ταυτότητα που έφερε ο κάθε δήμαρχος, για αυτό και οι εθνικές εκλογές είχαν την ξεχωριστή σημασία τους στη δυναμική που ανέπτυσσε ο κάθε Δήμος. Κέρδιζε το κόμμα του δημάρχου, καλλιεργούνταν προσδοκίες ανάλογες για τους πόρους στα ταμεία του. Έχανε τις εκλογές, βάφονταν όλα μαύρα, χάνονταν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα απολύτως εξαρτώμενα συστήματα κεντρικής εξουσίας. Και η ζωή κάπως έτσι συνεχίζονταν…
Στις εκλογές του περασμένου Μάη ο στρατός των κατ’ επίφαση ανεξάρτητων υποψηφίων πολλαπλασιάστηκε. Κι ο Πολύδωρος ανεξάρτητος δήλωνε, και την επομένη ακριβώς θυμήθηκε την προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Υπήρξαν βέβαια και υποψήφιοι που τίμησαν με το παραπάνω το λάβαρο της ανεξαρτησίας που ύψωσαν, πέτυχαν να επιπλεύσουν με αντίπαλο τα φουσκωμένα κύματα του κομματισμού που δέχτηκαν.
Μια τέτοια περίπτωση εξελέγη και στη Χίο. Με ενσωματωμένους νεοδημοκράτες, πασόκους, ΔΗΜΑΡίτες, Ανεξάρτητους Έλληνες και πολλούς με δικιά τους σημαία, η «Πρωτοβουλία» πέτυχε να προασπίσει την αρχική στάμπα του ανεξάρτητου συνδυασμού και το εκλογικό σώμα το επιδοκίμασε.

Το Κίνημα
Τώρα, πάνω στο γραφείο του νέου δημάρχου, βρίσκεται μια πρόσκληση που λογικά θα την ανέμενε. Προέρχεται από το Κίνημα των Ανεξάρτητων Δημάρχων, αποτελούμενο από τους Γιώργο Καμίνη (Αθηναίων), Γιάννη Κασσαβό (Αχαρνών), Βασίλη Λαμπρινό (Ηρακλείου), Γιάννη Μπουτάρη (Θεσσαλονίκης), Θωμά Μπέγκα (Ιωαννίνων), Νίκο Σταυρογιάννη (Λαμίας), Γιώργο Ιωακειμίδη (Νίκαιας – Ρέντη) και Τάσο Βαμβουκά (Χανίων).
Παλιοί αλλά και νεότεροι δήμαρχοι απευθύνονται σε όσους θα πάρουν μέρος στην ανάδειξη νέων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
«Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οι τοπικές κοινωνίες έφεραν σε πέρας, με ωριμότητα, μια σιωπηρή επανάσταση, ανανεώνοντας σε πρωτοφανή βαθμό το πολιτικό προσωπικό των δήμων. Σήμερα, στα δύο τρίτα των πόλεών μας, έχουν εκλεγεί νέοι δήμαρχοι και αυτό δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, την επιθυμία των δημοτών για ένα καινούργιο ξεκίνημα στις πόλεις, στηριγμένο σε υγιείς βάσεις και νέους ανθρώπους.
Από αυτή τη θεμελιώδη, ιδρυτικού χαρακτήρα, απόφαση των πολιτών, τα κομματικά επιτελεία αποστρέφουν το πρόσωπο, αρνούνται να την αντικρύσουν.  Ήδη ξεκίνησαν να στήνουν τα ψηφοδέλτιά τους για τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Επιχειρούν να προσεταιριστούν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους,  με βάση τους μηχανισμούς που έχουν εκ των προτέρων ορίσει τα κομματικά επιτελεία για την ανάδειξη των προέδρων και των υπόλοιπων μελών των συλλογικών οργάνων μας. Και ας ορκίζονταν προεκλογικά ότι το χρώμα τους είναι «λευκό».
Εμείς θεωρούμε μεν τα κόμματα ως βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας μας, διαφωνούμε όμως με τη λογική του κομματικού εναγκαλισμού της Αυτοδιοίκησης.
Γι αυτό ήλθε η ώρα εμείς οι ίδιοι, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να κόψουμε κάθε δεσμό με αυτή την κατάσταση! Ως εδώ! Δεν θα στηρίξουμε ψηφοδέλτια που άλλοι στήνουν και καθοδηγούν. Δεν θα απαλλοτριώσουμε υπέρ των κομμάτων την ψήφο των δημοτών μας, όταν, τους περισσότερους από εμάς, μας εξέλεξαν ως ανεξάρτητους υποψήφιους», αναφέρουν.
«Οι υποσχέσεις από υπουργικά, περιφερειακά και κομματικά γραφεία δίνουν και παίρνουν. Προσπαθούν και πάλι να εκμεταλλευτούν τη θεμιτή αγωνία του αιρετού, να φέρει πόρους και έργα στην πόλη του.
Όμως το μάθημά μας το έχουμε πια χωνέψει. Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Οι εποχές που το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Περιφέρειες μοίραζαν εκατομμύρια στους «εκλεκτούς» τους, μόνιμους και ευκαιριακούς, έχουν παρέλθει οριστικά.
Την ψήφο των συμπολιτών μας θα τη μετουσιώσουμε σε δύναμη, μόνον εφόσον αξιοποιήσουμε τα δικά μας θεσμικά όργανα. Σήμερα αυτό είναι στα χέρια μας να το επιτύχουμε.
Καλούμε λοιπόν, όλους εσάς, που καθημερινά πασχίζετε να λύσετε τα συσσωρευμένα προβλήματα των πόλεών σας, εσάς που παλεύετε να αντιμετωπίσετε την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι και την ανυποληψία στην οποία καταδικάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σας καλούμε να δώσετε τη μάχη μαζί μας.
Εμείς πιστεύουμε στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και σε μια Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και την κρατική χειραγώγηση.
Μόνον εμείς, με τη νομιμοποίηση που μας έδωσαν οι δημότες μας, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ουσιαστικά βήματα αλλαγών στις πόλεις μας. Δεν επιτρέπεται, για άλλη μια φορά, να τελεσφορήσουν τα σχέδια των κομματικών επιτελείων, ακυρώνοντας τις επιταγές των τοπικών κοινωνιών μας», καταλήγουν.
Είναι ξεκάθαρο ότι η φυσική θέση του Μαν. Βουρνού είναι ανάμεσα τους. Έχει ήδη συναντηθεί με δυο από αυτούς (Μπουτάρη και Ιωακειμίδη)και αργά ή γρήγορα με έναν τρίτο, το Γ. Καμίνη. Θα τολμήσει όμως την πλήρη ενσωμάτωση; Θα προσθέσει το όνομα του στην ιδρυτική διακήρυξη ή θα πρυτανεύσουν άλλου είδους αναστολές;
Η πρόσκληση υπάρχει στο γραφείο του. Σύντομα, σε ένα – δυο μήνες από τώρα, πρέπει να αποφασίσει αν θα την κάνει αποδεκτή ή όχι.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ