31.8.2018 17:49

Με αυταπάτες και ανοίγματα οι δημοτικές επιλογές ΣΥΡΙΖΑ

Το πλήθος των μνηστήρων στον ευρύτερο χώρο της Ν.Δ. έχει στρέψει εδώ και καιρό κατά ‘κει το ενδιαφέρον της συζήτησης για τις δημοτικές υποψηφιότητες. Στον έτερο πυλώνα του υφιστάμενου δικομματικού συστήματος, στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δείχνουν να ξεκινούν οι ανιχνευτικές συζητήσεις, καθώς οι κυβερνητικοί ανέμεναν πρώρα να ολοκληρωθεί ο κύκλος των μεταβολών στο εκλογικό αυτοδιοικητικό σύστημα.

Η πρώτη σπορά έπεσε σε άτυπη συνάντηση στελεχών που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Δασκαλόπετρα με τη συμμετοχή του βουλευτή, του γραμματέα της Νομαρχιακής, του Αντ. Κοτσακά κι άλλων κομματικών φίλων, που δεν βρέθηκαν εκεί επί τούτου. Περισσότερο μια συζήτηση για το που βρίσκονται ξεκίνησαν κι αυτονόητα η πορεία της κατευθύνθηκε στον … καημό τους.

Οι πάντες συμφώνησαν ότι λίγους μήνες πριν την αυτοδιοικητική κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμάσει την πρόταση του για να αποφευχθεί η εικόνα ο … κυβερνητικός βασιλιάς να φανεί γυμνός στα μάτια των πολιτών. Η ένδεια στελεχών και προτάσεων θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα, συμφώνησαν.

Ούτε κουβέντα για Βουρνού

Το γεγονός ότι ειδικά για το προσφυγικό η κυβέρνηση δεν βρήκε μπροστά της τη σημερινή δημοτική αρχή θα έκανε κάποιους να υποψιαστούν ότι θα φλέρταρε με την ιδέα στήριξης της. Κι όμως, η παγιωμένη εικόνα looser που έχει προκύψει για το Μαν. Βουρνού δεν επέτρεψε στη ΣΥΡΙΖΑϊκη ομήγυρη καν να θέσει το θέμα.

Διαπίστωσαν κι εκείνοι ότι το κλίμα για τη δημοτική αρχή είναι μη αναστρέψιμο και άρχισαν τη συζήτηση χωρίς να λογαριάζουν την επιρροή της «Πρωτοβουλίας» στο δημοτικό αποτέλεσμα.

Η διπλή αυταπάτη

Ως ιδεατές λύσεις η ομάδα επικεντρώθηκε σε δυο πρόσωπα. Σε καθαρά φιλοσοφική κατεύθυνση έρχονται στην επικαιρότητα κάθε που έχουμε εκλογές. Ποιος δεν θα έκανε … τούμπες αν οι Γιάννης Μανδάλας ή Γιώργος Πλακωτάρης δεν αποδέχονταν να αλλάξουν πόστο προσφοράς και να μετακινηθούν, από τη Meditarra ή τη Διαχειριστική Αρχή αντίστοιχα, στο Δήμο Χίου;

Το όνομα του πρώτου έπεσε στη συζήτηση περισσότερο για την … τιμή των όπλων, αν δεχτούμε ότι ο Γιάννης ουδέποτε έχει επιτρέψει ούτε υποψία να δημιουργηθεί για εμπλοκή αυτού του είδους με τα κοινά.

Το όνομα του δεύτερου … φρέναρε μετά από πρόσφατο δημοσίευμα της στήλης ότι ο Γ. Πλακωτάρης οριστικά καταλήγει στην επιλογή της Διαχειριστικής Αρχής, ωστόσο για κάποιους υφίσταται ακόμα ανοιχτό παράθυρο και προτάθηκε να το ελέγξουν.

Τα ανοίγματα

Στη συζήτηση αναδύθηκαν και πρόσωπα με πασοκογενείς καταβολές, τα οποία θα ταίριαζαν και στον κεντρικό πολιτικό στόχο σταδιακά ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζει πολιτικό παρτενέρ.

Ως τέτοιο πρώτο συζητήθηκε το όνομα του Κώστα Τριοαντάφυλλου, στον οποίο πιθανότατα θα γίνει διερευνητική κρούση, καθώς πολλά τοπικά στελέχη διαθέτουν εξαιρετική εικόνα από την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Στο τραπέζι όμως έπεσε και το όνομα του διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας στη Χίο, Τάσου Κώσταλου, πρόσωπο με κύρος, ζυμωμένο στο χώρο του συνδικαλισμού και με εξ’ αποστάσεως επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

Ο Τάσος διαθέτει και το χαρακτηριστικό ότι μπορεί να απευθυνθεί και σε πιο συντηρητικά ακροατήρια λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, ενώ συγκαταλέγεται και στα πρόσωπα που θα πιστοποιήσουν ότι υπάρχει δεξαμενή άφθαρτων προσώπων στην κοινωνία του νησιού με κεντροαριστερές καταβολές.

Ανατροπή με Γανιάρη

Τέλος, η μεγάλη έκπληξη ακούει στο όνομα Γανιάρης. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν τη λύση του Νικόλα Γανιάρη, νεαρού δικηγόρου, γιού του Κώστα Γανιάρη και της Στέλλας Κανάριου.

Το … δικαίωμα τους το έδωσε ο ίδιος ο μικρός, όταν στις εκλογές που έφεραν στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ανοιχτά, με έντονη παρουσία ακόμα και στα κομματικά γραφεία, τον Αλ. Τσίπρα. Έκτοτε, βέβαια, έχει κόψει τις πολλές επαφές, εκτιμήθηκε ωστόσο ότι θα μπορούσε να προβληθεί ως η φρέσκια πρόταση εκ μέρους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Εννοείται, φυσικά, ότι όλες αυτές οι σκέψεις θα περάσουν από τη βάσανο της Νομαρχιακής, η οποία μάλλον θα έχει και τον τελευταίο λόγο στους χειρισμούς, τις προσεγγίσεις και τις διαπραγματεύσεις.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ