16.10.2014 17:36

Με αφορμή μια περιοδεία

Διάβασα με ικανοποίηση για την περιοδεία των στελεχών της Λαϊκής Συσπείρωσης στη βορειοανατολική ζώνη του νησιού μας, απ’ τα Καρδάμυλα και πέρα. Ευχής έργον κάτι αντίστοιχο να συμβεί και από τις υπόλοιπες δημοτικές – και όχι μόνο – παρατάξεις.
Όμως τα συμπεράσματα της από την περιοδεία είναι καθαρά διαπιστωτικά, λείπει από αυτά η δική της σφραγίδα. Όλοι ξέρουν ότι λείπουν γιατροί απ’ την ύπαιθρο, δεν είναι στην κατάσταση που του πρέπει το δίκτυο των αγροτικών δρόμων, πως τα λεωφορεία περνούν απ’ τα χωριά στη χάση και στη φέξη. Άντε προστέθηκαν και δυο – τρία τοπικής φύσης ζητήματα για το Βίκι ή τα Καμπιά. Η λύση όμως που είναι;
Η εποχή δεν ενδείκνυται για ανέξοδες διαπιστώσεις. Όλοι θα ήθελαν πληθώρα γιατρών στα αγροτικά ιατρεία, αλλά φαντάζομαι πληρωμένων. Όλοι θα επιθυμούσαν αγροτικούς δρόμους πεντακάθαρους, από εργολάβους που θα έπαιρναν τον κόπο τους. Όλοι θα ήθελαν συγκοινωνιακή κάλυψη κάθε 10 λεπτά, με λεωφορεία όμως που θα είχαν χρήμα να γεμίζουν το ρεζερβουάρ τους. Όσο δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις;
Υπάρχει η λύση. Να πούμε στον κόσμο την ωμή πραγματικότητα. Να του πούμε δηλαδή πως ακόμα κι αν λεωφορεία πήγαιναν κι έρχονταν στα Καμπιά, αν δυο και τρεις γιατροί εναλλάσσονταν κάθε μέρα στο αγροτικό τους ιατρείο ή όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στα χωράφια ήταν καθαροί σαν την πίστα προσγειώσεως του αεροδρομίου, αμφιβάλω πολύ αν θα είχαμε έναν ακόμη μόνιμο κάτοικο, πλην των σημερινών. Κάτι άλλο λείπει από αυτές τις κοινωνίες κι αυτό οφείλουμε να το εντοπίσουμε.
Πρώτα απ΄ όλα να στήσουμε το γεωγραφικό περίγυρο όπως τα χρόνια της πληθυσμιακής ακμής της περιοχής. Με τα χωριά σε ρόλο δορυφόρων γύρω από ένα ισχυρό αστικό κέντρο, που ήταν τα Καρδάμυλα εν προκειμένω. Απ’ τη στιγμή που τα Καρδάμυλα διαρκώς καταρρέουν, αυταπάτες αναζωογόνησης των Αμάδων, του Βικιού ή των Καμπιών δεν πρέπει να υπάρχουν. Άποψη με πολιτικό κόστος, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει οι εκφραστές του πολιτικού συστήματος να είναι έτοιμοι να το επωμιστούν από όπου κι αν προέρχονται.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ