1.8.2014 16:52

Κράτησε για τον εαυτό του την τελική απόφαση

• ΔΕΝ ΕΙΧΕ «ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ» ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ο ΜΑΝ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ

Το γοργόν και χάριν έχει εφάρμοσε ο Μαν. Βουρνούς για να κλείσει την πρώτη μεγάλη του εκκρεμότητα, τον ορισμό των αιρετών συνεργατών του σε θέσεις – κλειδιά για τη διοίκηση του Δήμου. Την Τρίτη το βράδυ προχώρησε στις ονομαστικοποιημένες ανακοινώσεις, αν και πολλοί περίμεναν ότι θα περιορίζονταν πρώτα στο γενικό πλαίσιο διαμόρφωσης του δημοτικού σχήματος και, αφού ενημέρωνε κατ’ ιδίαν έναν προς έναν για το ρόλο που του επιφυλάσσει, θα ανέθετε τους ρόλους.

Ο νέος δήμαρχος υπό αυτή την έννοια αιφνιδίασε ευχάριστα τους συνεργάτες του, η αγωνία των οποίων έφτανε στο απόγειο, κυρίως έστελνε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και διάθεσης να διοικήσει με στιβαρότητα, καθώς διατήρησε για τον εαυτό του το απόλυτο δικαίωμα της επιλογής, δίχως να μπει σε επιπλέον συζητήσεις. Η κίνηση αυτή ήρθε την κατάλληλη στιγμή, για να περιορίσει την εσωτερική γκρίνια που είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις από όσους ήθελαν το νέο δήμαρχο με μεγαλύτερο πολιτικό τσαγανό.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της συζήτησης δεν εκφράστηκε η παραμικρή αντίρρηση, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι ορισμένοι δεν θεωρούν ότι αδικήθηκαν από την κατάταξη. 

Διαφορετική φιλοσοφία

Στην εκτενέστατη αρχική τοποθέτηση του ο Μανόλης υπεραμύνθηκε του νέου μοντέλου διοίκησης που παρουσίασε. Εξήγησε ότι η απόφαση να μην επαναλάβει τις επιλογές των χωρικών αντιδημαρχειών είναι μια ισχυρή τομή στο Δήμο, που ο ίδιος εκτίμησε ότι θα ήταν λάθος χρονικά να παραπέμπονταν στο μέλλον. Είναι προφανές ότι θα βρει μπροστά της σωρεία αντιδράσεων από όσους έχουν εθιστεί σε μια πιο πελατειακή λογική, από όσους θεωρούν ότι έχοντας εγγύτερα ευήκοα ώτα, τους τοπικούς αντιδημάρχους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας τα ατομικά τους αιτήματα.

Για να σταθεί στα πόδια του το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης είναι όρος απαράβατος να μην υπονομευτεί από τους ίδιους τους συμβούλους. Αντίθετα να το περάσουν οι ίδιοι στους συνδημότες τους και κυρίως να εφαρμοστεί στην πράξη η αποκεντρωτική βούληση της δημοτικής αρχής, δίνοντας προίκα στους δυο χωρικούς αντιδημάρχους βόρειας και νότιας Χίου το προσωπικό και τον εξοπλισμό για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Δεν εξέπληξε

Κατά τα λοιπά οι επιλογές σε γενικές γραμμές δεν εξέπληξαν. Σας είχα προϊδεάσει ότι πρόεδρος θα ορίζονταν δημοτικός σύμβουλος από την περιφέρεια και εκπαιδευτικός (βλ. Κλ. Χρύσης), ήταν αναμενόμενη η τοποθέτηση Τζιώτη στη ΔΕΥΑΝΧ, Μπελέγρη στο Λιμενικό Ταμείο, Παπαδόπουλου σε Παιδεία και Πρόνοια, Ζουμίδη σε ρόλο συνδετικού κρίκου με τα Τοπικά Συμβούλια και στην περίπτωση των δυο χωρικών αντιδημαρχειών Φαφαλιού και Βεργίτση. Ε, μετά από αυτό η τοποθέτηση των υπολοίπων ψηφίδων ήταν πια μια ευκολότερη υπόθεση. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ