18.2.2016 16:05

Κούρσα για έναν η εκλογή προέδρου στη ΝΟΔΕ;

Ο ορισμός του τριημέρου 22 – 24 Απριλίου για τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Ν.Δ. φέρνει πιο κοντά και τις διαδικασίες αλλαγών, με εκλογές πάντα, στα τοπικά κομματικά όργανα. Τα οποία βεβαίως τύποις λειτουργούν τόσα χρόνια κι, αν εξαιρέσει κανείς την ατομική κινητικότητα που αναπτύσσει κατά διαστήματα ο Πρ. Μανωλάκης, δύσκολα μπορεί να μιλήσει κάποιος για κομματική οργάνωση.

Η διάθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να πάρει μυστρί και να ξαναχτίσει τη Ν.Δ. από την αρχή προϋποθέτει ασφαλώς να τον ακολουθήσει και η κομματική βάση. Να συμμεριστεί την ανάγκη ανανέωσης, να μην ορίζει το κόμμα ως ένα κλειστό clubολίγων και να συμβαδίσει με την επιθυμία του νέου αρχηγού για ένα νέο ξεκίνημα.

Εξαιρετικά δύσκολα τα βλέπω όλα αυτά, αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη. Η τακτική της Ν.Δ. να εκλέγει νέα κομματικά όργανα πριν το Συνέδριο της ελάχιστα δείγματα γραφής των προθέσεων του νέου προέδρου θα έχει ως τότε δώσει, με αποτέλεσμα πολύ λιγότεροι να συγκινηθούν από ένα πιθανό προσκλητήριο ανανέωσης, ακόμα κι αν το σημάνει ο ίδιος ο Κυριάκος. Η δυσπιστία για το πολιτικό σύστημα, τις προθέσεις του και τις δυνατότητές του είναι ακόμα πολύ ισχυρή για να προσελκύσει νέα, άφθαρτα πρόσωπα.

 

Οι ημερομηνίες

Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι οι ημερομηνίες. Στις 3 Απριλίου θα διεξαχθούν στα γραφεία της ΝΟΔΕ (;) οι εκλογές των Δημοτικών Οργανώσεων και των συνέδρων.  Τρεις μέρες μετά θα εκλεγούν οι τομεάρχες και στις 17 Απριλίου θα στηθεί κάλπη για τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ.

Το ερωτηματικό για το χώρο έχει να κάνει με το αν ως τότε θα διατηρηθεί η υπομονή του ιδιοκτήτη των γραφείων ή θα υλοποιήσει την απειλή του να προχωρήσει σε διαδικασίες έξωσης.

 

Η οφειλή και ο πρόεδρος

Εκεί βρίσκεται και ο μεγάλος μπελάς για όποιον έχει κατά νου να διεκδικήσει την προεδρεία της ΝΟΔΕ Χίου. Η οφειλή μόνο στον ιδιοκτήτη των γραφείων υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του σημερινού κομματικού μηχανισμού κι όσες απόπειρες έγιναν στο παρελθόν κάπως να καλυφθεί μέρος του ποσού δεν απέδωσαν. Ποιος στις μέρες μας καταθέτει τον οβολό του στα κόμματα;

Αυτός ουσιαστικά είναι ο κορυφαίος ανασταλτικός παράγοντας για όποιον έχει κομματικές νεοδημοκρατικές φιλοδοξίες κι έτσι μάλλον ο νυν πρόεδρος θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο μόνος διεκδικητής της θέσης. Στο κάτω – κάτω εκείνος πια το συνήθισε να ακούει τις διαμαρτυρίες του ιδιοκτήτη των γραφείων….

 

Αν το επιδιώξει…

Λογικά … σπρώξιμο δεν θα παρατηρηθεί ιδιαίτερο ούτε για το ποιος θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Χίου. Μέχρι σήμερα καθήκοντα επιτελεί ο Δημ. Βίος, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Οι περισσότεροι φαντάζονται πως αν ο Δημήτρης το επιδιώξει, δύσκολα θα συναντήσει αντίπαλο στο δρόμο…

 

Με όπλο τις υπογραφές και την υπογραφή του

Προς το παρόν τουλάχιστον εμπόδιο στην επανεκλογή δεν δείχνει ότι θα συναντήσει και ο Πρ. Μανωλάκης. Συγκεντρώνει άφθονα στοιχεία οδηγούν σε διασφαλισμένη εκλογή. Και πάνω απ’ όλα οι υπογραφές και η υπογραφή του…

Ο Αμαδιανός εκπαιδευτικός ήταν ο πρώτος και – μόνος από τη Χίο – εμφανής υποστηρικτής του Κυρ. Μητσοτάκη. Έβαλε την υπογραφή του για την υποψηφιότητα του μετέπειτα προέδρου της Ν.Δ. όταν οι πάντες τον λογάριαζαν τρίτο και καταϊδρωμένο. Έχει επομένως κάθε δικαίωμα να του απονέμεται ο τίτλος «ο άνθρωπος του προέδρου».

Ακούγεται ότι ο Πρόδρομος έχει ήδη την προεργασία συγκέντρωσης των απαραίτητων υπογραφών για να αποκτήσει το δικαίωμα υποψηφιότητας. Φημολογείται ότι έχει αποσπάσει τη συγκατάθεση δυο πρώην βουλευτών, των Κ. Μουσουρούλη και Γ. Κοσμίδη. Τα … τραύματα του τα έχει αποκτήσει στο σκληρό νεοδημοκρατικό περιβάλλον ασφαλώς, μα ενώ δεν υπήρξε υποστηρικτής του Ν. Μηταράκη κατά τις βουλευτικές εκλογές, έχει βρει τον τρόπο να αποκαταστήσει τη σχέση του και σε ανθρώπινο επίπεδο να διατηρεί μια φιλική επαφή και με τον εν ενεργεία βουλευτή, ο οποίος επίσης δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικώς στηρίξει και με τη δική του υπογραφή την υποψηφιότητα του.

 

Τι θα κάνουν; 

Εν τέλει το κατά πόσο η υποψηφιότητα του θα αποκτήσει μια χροιά οικουμενικής στήριξης όλων των τάσεων της Ν.Δ. θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τι θα επιλέξουν να κάνουν οι Στ. Μιχαηλίδης και Στ. Κάρμαντζης.

Με τον υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. εσχάτως διαβλέπω ένα μουδιασμένο κλίμα. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ στήριξε την υποψηφιότητα του, το αντιλήφθηκαν όλοι, μα στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ. η επικοινωνία τους διεκόπη σχεδόν βιαίως. Από τότε η επαφή τους γίνεται με το ζόρι και θα είναι σίγουρα στοιχείο καθοριστικό για την πορεία της η τελική απόφαση του Στ. Μιχαηλίδη αν θα στηρίξει τώρα εκείνος την υποψηφιότητα του Πρόδρομου.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του Στ. Κάρμαντζη. Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου αποφεύγουν να συναντηθούν ακόμα και στο ασανσέρ. Δεν κολλάει η ιδιοσυγκρασία του ενός για τον άλλο. Θυμίζω μάλιστα ότι στις προηγούμενες εκλογές της ΝΟΔΕ ο ρόλος του Στ. Σάρμαντζη ήταν καταλυτικός ώστε να πειστεί τότε η Τ. Νέου να μη θέσει υποψηφιότητα. Θα το έκανε και τώρα ο Σταμάτης άραγε; Ή αν το μπορούσε θα έστηνε ο ίδιος συνδιεκδικητή; Βρε λέτε να βάζω ιδέες;

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ