11.7.2012 14:51

Κουράστηκε και κουράζει

 
Προκαταβολικά να χαιρετίσουμε τη διοργάνωση, για μια ακόμη χρονιά, της Ομηρικής Ακαδημίας. Η έγνοια αποκλειστικά της Μαρίας Γιατράκου φέρνει ξανά στο νησί μας μέρος από την αφρόκρεμα της παγκόσμιας διανόησης, ειδικά των κλασσικών γραμμάτων.
Η Euroclassica, μάλιστα, συμμορφώθηκε και με τα νέα αυτοδιοικητικά δεδομένα του «Καλλικράτη», απογαλακτίστηκε από τη μονοσήμαντη εξάρτηση της από τους Δήμους και έβαλε στο παιχνίδι την ιδιωτική, κατά βάση ναυτιλιακή, ισχυρή οικογένεια της Χίου, η οποία φέτος ανέλαβε σημαντικό μέρος κάλυψης των εξόδων διοργάνωσης.
Εγγύηση επιτυχούς συνέχειας για μια διοργάνωση είναι όμως η εξέλιξη της κι αυτή σε γενικό βαθμό δεν έχει πετύχει να την εντοπίσει η Ομηρική Ακαδημία. Περιορίζεται στις διαλέξεις, τις επισκέψεις στα αξιοθέατα του νησιού και, αν ακόμα συνεχίζεται, στην έκδοση των πρακτικών της. Εκεί κλείνει κάθε φορά ο κύκλος της, δίχως να προσθέτει έναν αέρα ανανέωσης στην πνευματική κίνηση του νησιού. Για αυτό και ο κύκλος των ανθρώπων που εν τέλει αγγίζει είναι κάθε χρόνο το ίδιο περιορισμένος.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά η Ομηρική Ακαδημία δείχνει κουρασμένη η ίδια και φυσικά κουράζει κι όσους καλεί να την παρακολουθήσουν. Θα είναι αναζωογονητικό για τα δικά της κύτταρα να επιχειρήσει κάτι καινοφανές, διαφορετικό κι ίσως τώρα να είναι η ευκαιρία, ως στυλοβάτης των κινήσεων που η δημοτική αρχή Χίου επιχειρεί με τη δημιουργία του Κέντρου Ομηρικής Προβολής στη Δασκαλόπετρα. Εκεί η συμμετοχή της κρίνεται απαραίτητη κι ίσως της δώσει τη δυνατότητα να πάψει να λειτουργεί ως μιας … γυναικός αρχή, αλλά ως ένα πιο ομογενειοποιημένο σύνολο, μια καλοκουρδισμένη μηχανή, που δεν θα κλατάρει μόλις η Μαρία Γιατράκου σταματήσει την υπερπολύτιμη προσφορά της.
Επί τη ευκαιρία αξίζει ειδική μνεία στους ιδιώτες, που μέσα στο γενικό κλίμα οικονομικής ασφυξίας δεν δίστασαν να αναλάβουν μέρος των εξόδων της διοργάνωσης, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αναγκαιότητα ο θεσμός να συνεχιστεί, έστω και κουρασμένος.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ