7.1.2016 18:14

Το κενό νόμου θα τους δώσει νέο 18μηνό «αέρα»;

Ξέρω, ξέρω πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν  είναι φρόνιμο να μιλάς για σχοινί. Σε μια χώρα σμπαραλιασμένη απ’ την ανικανότητα των πολιτικών της δυνάμεων να συμπέσουν σε μια εθνική πρόταση σωτηρίας, με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, κάθε θιασώτης μιας επαναφοράς της κάλπης τόσο σύντομα είναι σαν να τη σπρώχνει στο γκρεμό.

Όμως οι εξελίξεις, ειδικά με το ασφαλιστικό, είναι τόσο καταιγιστικές, που κανένας δεν αποκλείει το γεγονός ο χρόνος να μετρά ήδη αντίστροφα.

Με ένα αναπάντητο ερώτημα: πόσα … ψωμιά έχει ακόμα η κατάρτιση ψηφοδελτίου με λίστα; Ποιος είναι ο μήνας – ορόσημο για να μετρά το αναγκαίο 18μήνο; Ο Γενάρης του 2015 ή ο Σεπτέμβριος του ‘15;

Πολύ φοβάμαι ότι η κοινότητα των συνταγματολόγων δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα. Η πρόβλεψη ότι η εκλογή με λίστα ισχύει για εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει εντός 18μήνου έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση. Αν το 18μήνο ξεκινά από το Γενάρη του 2015 πάει να πει ότι ως τον Ιούλιο του 2016 οι νυν βουλευτές έχουν το αλεξικέραυνο της λαϊκής ετυμηγορίας να προστατεύει την επανεκλογή τους. Απ’ τον Ιούλιο και μετά ρίχνονται στη μάχη του σταυρού.

Στην περίπτωση πάλι που εκτιμηθεί ότι το 18μήνο έχει νεότερη αφετηρία τον περασμένο Σεπτέμβριο, η προστατευτική ομπρέλα της λίστας παρατείνεται ως τον Μάιο του  2017!

Η προσωπική μου άποψη για το πνεύμα του νομοθέτη τάσσεται υπέρ της πρώτης περίπτωσης. Το 18μήνο να ισχύει από την πρώτη κάλπη και έπειτα. Δεδομένου όμως ότι το πλαίσιο είναι απροσδιόριστο και σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται ο νόμος του ισχυρού, όπερ σημαίνει του ήδη εκλεγμένου, πιθανότερο ως κατάληξη θεωρώ να υπερισχύσει το δεύτερο σενάριο. Και τότε Ανδρ. Μιχαηλίδης και Ν. Μηταράκης έχουν άπλετο διαθέσιμο χρόνο ακόμα και να ανανήψουν, αν θεωρηθεί πως βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα για οποιονδήποτε λόγο σήμερα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ