12.9.2013 18:23

Κεκτημένα μιας άλλης εποχής

Είναι παραίτερο μία φωνή διαφοροποίησης στη γενικότερη κατακραυγή για την κατάργηση του δικαιώματος μισού εισιτηρίου στους ναυτικούς στα πλοία να βγαίνει από στόμα μεγαλωμένο σε ναυτική οικογένεια και ναυτικό χωριό.

Μα η υποκειμενικότητα της αλήθειας είναι λάθος να καταπνίγεται.

Αναντίρρητα η φύση του ναυτικού επαγγέλματος διαφέρει ως προς τη στέρηση ολόκληρων μερίδων ζωής πλάι στους δικούς σου και τον τόπο σου. Έχει όμως και ισχυρό αντίβαρο, τον καλύτερο από τον στεριανό μισθό και την υψηλότερη – κάποτε τουλάχιστον- σύνταξη.

Η επιλογή δικαίωμα για όποιον την ετοιμάζει.

Στη σύγχρονη εποχή όμως και άλλα πολλά επαγγέλματα δεν έχω παραπλήσια με το ναυτικό κόστη; Ο πιλότος δεν κατοικεί στον αέρα; Ο ψαράς δεν έχει σπίτι το καήκι του; Ο μάνατζερ δεν είναι διαρκώς με ένα διαβατήριο στο χέρι; Ο στρατιωτικός δεν ξέρει ότι όπου γης πατρίς;

Ξέρω πως πικραίνεται η επί χρόνια αντίληψη στο ναυτικό να προσφέρεται γη και ύδωρ. Κάποια προνόμια βέβαια αναφέρονται ρητά σε μία άλλη εποχή, όχι στην Ελλάδα του 2013. Και καλώς τερματίζονται.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ