22.5.2013 17:00

Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει

Ως τώρα οι γονείς είχαν ένα όνειρο. Να καμαρώσουν τους «βλαστούς» τους καθήμενους σε μια γραφειάρα κι απέξω η ταμπέλα «ιατρός», «δικηγόρος», «πολιτικός μηχανικός», εσχάτως και «αρχισυντάκτης». Αυτή ήταν η κοινωνική καταξίωση.
Το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, ως φαίνεται, πνέει τα λοίσθια. Μας πήρε μια αιματηρή τριετία στις ράγες των μνημονίων αλλά σταδιακά το συνειδητοποιούμε.
Ρίξτε μια απλή ματιά στα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας της Κάπα Research σε δείγμα 1.417 ενηλίκων. Έδειξε ότι οι γονείς σε μεγάλο ποσοστό πια είναι πρόθυμοι να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να γυρίσουν στη φύση.
Ειδικότερα, επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69,9%) απάντησαν ότι αν τα παιδιά τους ήθελαν να γίνουν αγρότες, θα τα ενθάρρυναν (29,4%) ή «μάλλον θα τα ενθάρρυναν» (40,5%).
Παράλληλα, σχεδόν εννέα στους δέκα (87,3%) θεωρούν ότι η επιστροφή στο χωριό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ύπαιθρο, ενώ το 84,2% και το 83% αντίστοιχα, πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει για την οικονομία και την απασχόληση. Παράλληλα, το 80,6% θεωρεί ότι ο αγροτικός κλάδος «έχει μέλλον», έστω κι αν σε ποσοστό άνω του 70% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι Έλληνες αγρότες έχουν «καταχραστεί τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης», ή ότι «τα περιμένουν όλα από το κράτος» (68,6%).
Στην ερώτηση «σε ποιους κλάδους πιστεύετε ότι υπάρχουν οι περισσότερες προοπτικές απασχόλησης στην επαρχία», το 76,9% «έδειξε» τον αγροτικό τομέα, το 55,9% τον αγροτουρισμό, το 40,6% τον τουρισμό- πολιτισμό και το 35,9% τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
Τι λέτε, ξυπνάμε;

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ