7.6.2013 15:22

Κατατέθηκε πόρισμα για την πυρκαγιά

• ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ;

Με τη διαμεσολάβηση του Στ. Μιχαηλίδη πέφτει φως στα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου. Υπερασπιζόμενος τη συνέπεια των μελών της Επιτροπής και του επικεφαλής της Ακαδημαϊκού, κοινοποίησε στον «π» το πόρισμα. Άγνωστο γιατί, αν και έχει παραδοθεί πάνω από τρεις μήνες, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το οποίο το προκάλεσε. Το θάψιμο της επιστημονικής έρευνας βοηθά μόνο όσους επιχειρούν να θεραπεύσουν με ασπιρίνες την πληγείσα φύση της Χίου και δεν δικαιολογείται. Για το λόγο αυτό ο «π» το μελετά ήδη και θα δημοσιοποιήσει τα βασικά σημεία του στην έκδοση της Δευτέρας.  

Στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει τα ακόλουθα:

"Αγαπητέ Νίκο,

Στο φύλο της 3-6-2013 δημοσιεύσατε άρθρο με τίτλο «Μην τον είδατε», αναφερόμενοι στον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και ιδιαίτερα διακεκριμένο στο επιστημονικό παγκόσμιο στερέωμα.  

Σας είναι γνωστό, ο «π» έχει αναφερθεί πολλές φορές, ότι το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», οι επιστήμονες που στηρίζουν τις δράσεις του, αλλά και φίλοι του Ιδρυτή του καπ.  Παναγιώτη Τσάκου, ανέλαβαν άμεσα πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της κατεστραμμένης Χίου από τη φωτιά του περασμένου Αυγούστου, όπως το Διεθνές Συνέδριο, φιλοξενία ειδικών επιστημόνων, συσκέψεις κ.λπ..

Ένας από τους βασικούς συντελεστές, για το καθομολογία επιτυχημένο Διεθνές Συνέδριο, ήταν και ο Καθηγητής Χ. Ζερεφός, ο οποίος αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο και κόπο. Πέραν τούτου, όπως γνωρίζεις και αναφέρεις στο άρθρο σου, ο κ. Ζερεφός ανέλαβε, κατά παράκληση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (απ’ ότι γνωρίζω χωρίς αμοιβή), το καθήκον επί κεφαλής μιας επιστημονικής ομάδας προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Οι άνθρωποι αυτοί, ως σοβαροί επιστήμονες, επιτέλεσαν το καθήκον τους σε χρόνο ρεκόρ και παρέδωσαν το προϊόν της δουλειάς τους στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο περιεχόμενο δε της μελέτης και στην ομάδα Ζερεφού  αναφέρθηκα προσωπικά σε δυο Δημοτικά Συμβούλια, όταν ο κ. δήμαρχος Χίου έδωσε άδεια για υλοτόμηση και άδεια σε εταιρία συλλογής μανιταριών στην περιοχή Αυγωνύμων, όταν «ρητά και κατηγορηματικά» οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι οι καμένες περιοχές, τουλάχιστο μέχρι την Άνοιξη, δεν πρέπει να βοσκηθούν, πατηθούν κ.λπ.. Στο δεύτερο, αν δεν απατώμαι, ήσασταν παρόν. 

Σας θυμίζω δε και σχετικά άρθρα σας στις 3, 20 και 22 παρελθόντος Οκτωβρίου. Έχω την εντύπωση ότι αδικείτε κατάφορα τον κ. Ζερεφό, ο οποίος, ως αληθινός φίλος του τόπου μας, διέθεσε τις γνώσεις του στη διάθεσή μας. Ως εκ τούτου παρακαλώ για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, αλλά και την αναζήτηση υπευθύνων για τη μη δημοσίευση του πορίσματος το οποίο σας επισυνάπτουμε.

Εμείς, το «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος», για την ενημέρωση του χιώτικου λαού και της επιστημονικής κοινότητας, το έχουμε συμπεριλάβει στα πρακτικά του Συνεδρίου, τα οποία εκδίδονται τις προσεχείς ημέρες.

Ευχαριστώ

Σταύρος Μιχαηλίδης"

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ