10.11.2014 18:05

Καιρός να μάθουμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά…

• Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ

Μέσα σε μια εβδομάδα ενεργοποιείται δυο φορές η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Ένα όργανο που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να κυριαρχεί στο πεδίο κατάθεσης ιδεών για το πώς η ζωή μας μπορεί να γίνει καλύτερη. Δυστυχώς η απέχθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής σε καθετί που είχε μέσα της ψήγματα τροφοδότησης της από την κοινωνία το έθεσε στον καταψύκτη και ουσιαστικά θα τύχουμε της πρώτης γνωριμίας του την εβδομάδα που διανύουμε, με τη συζήτηση επί του Τεχνικού Προγράμματος και τη διαβούλευση για το ΣΧΟΟΑΠ Καμποχώρων.

Κάποιοι είναι της γνώμης ότι παρόμοια όργανα θεσπίζονται απλώς για να χρονοτριβούν διαδικασίες ή να εκτονώνουν τις κοινωνικές βαλβίδες. Τα ηγετικά κλιμάκια της δημοτικής αρχής δεν διαπνέονται από την ίδια άποψη. Πιστεύουν ειλικρινά στο ρόλο της Επιτροπής, θεωρούν ότι μέσα από τη δημόσια συζήτηση μπορούν να προκύψουν ιδέες που μέχρι σήμερα δεν είχαν περάσει από το δικό τους τσερβέλο.

Εδώ απαντάται και η μεγάλη πρόκληση για την τοπική μας κοινωνία. Αμάθητη στους κανόνες του σωστού διαλόγου, δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί άμεσα να ανταποκριθεί. Ως τώρα δημοκρατικός διάλογος θεωρούνταν να μαζευτούν κάπου καμιά τριανταριά, να αρχίσει το αράδιασμα των ξύλινων απόψεων από κομματικούς εκπροσώπους και συνδικαλιστές και κάθε φωνή που επιχειρούσε να παρουσιάσει την άλλη όψη του νομίσματος να καταπνίγεται ακαριαία. Έτσι μάθαμε, έτσι πορευτήκαμε σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Δεν είναι φυσικά αυτό ο διάλογος. Η διαβούλευση προϋποθέτει έρευνα, επεξεργασία θέσεων, σεβασμό στην άποψη του άλλου και αληθινή διάθεση να οδηγηθούμε σε λύσεις κοινά αποδεκτές, ακόμα κι αν κάνουμε μικρά ή μεγάλα βήματα οπισθοχώρησης.

Φοβάμαι ότι δεν διαθέτουμε ακόμα την ωριμότητα για να αλλάξουμε στάση στο διάλογο. Γίνεται βέβαια μια αρχή από πρόσωπα που πιστεύουν στη δύναμη του. Θα πετύχουν να καθορίσουν και το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί η κοινωνία να παιδαγωγηθεί και να εθιστεί να συζητά πριν λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις; Μακάρι, θα είναι μάλλον η μεγαλύτερη δυνατή προσφορά της σημερινής δημοτικής αρχής.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ