23.5.2012 13:22

Αν ήμουν στη θέση … του Μιχάλη Σφηράκη

… από τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου δεν θα μου διέφευγε ότι το ταγκό της διαπλοκής, για να χορευτεί, χρειάζεται απαραιτήτως δυο. Αφορμή για τη συγκεκριμένη αναφορά δίνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου για τα προβλήματα ολοκλήρωσης του οδοποιητικού έργου Μερσινίδι – Καρδάμυλα, έπειτα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «π». Η ανακοίνωση χαρακτηρίζεται από μια υπόγεια μονομέρεια στην απόδοση ευθυνών, κατά την οποία ο μεν ιδιώτης κρεμιέται στα … μανταλάκια, με τη φράση «γνωστή τακτική του ανεξέλεγκτου ιδιωτικού τομέα», την ώρα που οι ευθύνες όσων δημοσίων λειτουργών εμπλέκονται κουκουλώνονται με την παραπομπή στην ευρεία έννοια της «Αυτοδιοίκησης», με το μυαλό όσων διαβάζουν την ανακοίνωση συνειρμικά να οδηγείται στους αυτοδιοικητικούς αιρετούς.
Ακόμα όμως κι αν δεχθούμε ότι  υπάρχει νοσηρός εγκέφαλος που σχεδιάζει έργα με μοναδικό στόχο ο αδηφάγος ιδιωτικός τομέας να θησαυρίσει, απ’ το παζλ σκοπίμως (;) απουσιάζει ένα απαραίτητο τμήμα για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Τα δημόσια έργα μελετώνται, υπογράφονται και διαμορφώνουν τους προϋπολογισμούς τους από υπηρεσιακούς παράγοντες. Εκείνοι στο τέλος – τέλος έχουν και την κορυφαία ευθύνη παρακολούθησης των εργασιών υλοποίησης τους. Είναι ο απαραίτητος ιμάντας μεταξύ της αυτοδιοικητικής ή κρατικής εξουσίας και του ιδιωτικού τομέα. Αν αυτός ο ιμάντας δεν … λαδωθεί, έχει ιερό καθήκον αλλά και την ικανότητα να αποτρέψει κάθε σχεδιασμό με τελικό στόχο το παράνομο υπερκέρδος. Αυτή την ενδιάμεση στάση η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου την προσπερνά με την αναφορά περί «Αυτοδιοίκησης» γενικώς και αορίστως, στην πρόθεση της να διασυρθεί μονομερώς ο ιδιωτικός τομέας.
Ασφαλώς τα χρόνια που πέρασαν ο ιδιωτικός τομέας δεν ελέγχθηκε. Αφέθηκε να διαθέτει προσβάσεις σε κέντρα και παράκεντρα, θέριεψε, μετατράπηκε σε υπ’ αριθμόν ένα εξουσία. Όμως, αν κατηγορούμε τους Γερμανούς και τους ευρωπαίους ότι στο θέμα της διαφθοράς δεν προέρχονται από παρθενογένεση, το ίδιο, για να είμαστε αντικειμενικοί, οφείλουμε να κάνουμε και στο εσωτερικό. Η μονομερής επίρριψη της ευθύνης δεν βοηθά ούτε τη χώρα να επανεκκινηθεί σωστά, ούτε το ΣΥΡΙΖΑ Χίου να αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα.
ο θεσιθήρας

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ