1.11.2012 16:26

Αν ήμουν στη θέση … του Γιάννη Γεωργούλη

… του προέδρου των κτηνοτρόφων, δηλαδή, και εξαδέλφου του υπογράφοντος (γιατί παραγνωριζόμαστε σ’ αυτή την τοσοδούλα κοινωνία) θα αντιλαμβανόμουν το μαρτύριο της εγκατάστασης σε νέα βοσκοτόπια, που ακολουθεί την καταστροφή της φωτιάς για τους κτηνοτρόφους, ως τη βασικότερη ένδειξη κακής μαρτυρίας του επαγγελματικού μου κλάδου στη μικρή μας κοινωνία.
Οι κοινωνικές αντιδράσεις κατά της προσωρινής φιλοξενίας τσοπάνηδων δεν εκδηλώνονται μόνο επειδή ο γιαλός είναι στραβός. Σίγουρα και οι ίδιοι στραβά αρμενίζουν για δεκαετίες τώρα, εκμεταλλεύτηκαν ό,τι σήμερα κατηγορούν, δηλαδή τη ροπή των αιρετών στη βολική αναποφασιστικότητα, και απλά διαπιστώνουν ότι έχει προ πολλού πάψει η επαγγελματική τους τάξη να διαθέτει το βαθμό συμπάθειας που απέπνεε κατά το παρελθόν.  Όταν τα κοπάδια πολλαπλασιάζονται σε κεφάλια ζώων, χωρίς να αυξάνεται αναλογικά ο αριθμός των τσοπάνηδων που τα επιτηρεί, επόμενο είναι να προκαλούν φθορές σε ιδιωτικές ή δημόσιες εκτάσεις. Κι όταν  ο πολλαπλασιασμός κατσικιών ή προβάτων δε συνοδεύεται από εκσυγχρονιστικές μεθόδους βόσκησης αλλά περιορίζεται στο κλασσικό κλαψιάρικο μοντέλο «το κράτος δε μου παρέχει υποδομές», φυσικό είναι ότι θα εκδηλωθούν συμπτώματα όπως αυτά που παρατηρούνται εσχάτως.
Μια βόλτα από τις δικαστικές αίθουσες έχει σε μόνιμη ημερήσια διάταξη υποθέσεις παραβατικότητας κτηνοτρόφων. Προφανώς είναι πιο συμφέρον να καταβάλλονται τα μικρά για την περίσταση πρόστιμα, παρά να εκσυγχρονιστεί ο κλάδος. Σε μια δύσκολη στιγμή, όμως, όπως την τωρινή, ιδού τα αποτελέσματα.
Δεν είναι, επομένως, ευθύνη μόνο της διοίκησης αυτό το «ψηφοπάζαρο», που δικαίως καταγγέλλει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων. Σημαντικό μέρος της ευθύνης βαρύνει και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ουδέποτε νοιάστηκαν να κάνουν το επόμενο βήμα. Να ενδιαφερθούν μόνοι τους, αν η πολιτεία εκδηλώνει αδυναμία, να μελετήσουν τι θα πει εσταυλισμένη ή βιολογική κτηνοτροφία. Να στείλουν μήνυμα στην τοπική κοινωνία ότι κι εκείνοι αλλάζουν για το καλό όλων μας και δημιουργούν μια νέα σχέση κτηνοτρόφων – πολιτών. Σχέση εμπιστοσύνης κι όχι μόνιμης καχυποψίας ότι συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες βουνοπλαγιών και αγροτικών εκτάσεων. Τώρα είναι η ευκαιρία!
ο θεσιθήρας 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ