2.7.2013 15:39

Ηλικία και αντίληψη

Η χειροτονία ενός νέου ηλικιακά Επισκόπου στη Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών δημιούργησε την εντύπωση σε πολλούς ότι θα σημάνει την αφετηρία ριζικών αλλαγών και σε ορισμένες από τις αντιλήψεις για τον καθημερινό τρόπο διαβίωσης ιερέων και ιεροψαλτών, θα χαλάρωνε ενδεχομένως τους κανόνες σημαντικών απαγορεύσεων ή αναγκαστικών επιβολών που έχουν θεσπιστεί από το τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αφού πέτυχε να οργανώσει σαφώς καλύτερα τη Μητρόπολη ως Οργανισμό, να ξεκινήσει ένα πολλαπλάσιο κοινωνικό έργο και να αποκαταστήσει τη δέουσα κινητικότητα του Επισκόπου, τρωθείσα τα τελευταία χρόνια από την κλονισμένη υγεία του μακαριστού Διονυσίου, ο κ. Μάρκος σταδιακά παρεμβαίνει και στους κανονισμούς λειτουργίας της καθημερινότητας των συνεργατών του. Ζητεί από τους ανύπανδρους ιερείς να έχουν μακρά κώμη, για να διαχωρίζονται από τους έγγαμους. Επιθυμεί οι ιεροψάλτες να προσέρχονται στο ψαλτήρι τους ενδεδυμένοι με το ράσο τους, δίνει προτροπές όσοι από αυτούς ψάλλουν τους ύμνους προς το Θεό να μη χρησιμοποιούν το χάρισμα της φωνής τους για άλλους λόγους, όπως επί παραδείγματι να τραγουδούν σε πανηγυριών ορχήστρες.

Η διαρροή αυτών των απαιτήσεων ξενίζει πολλούς, δεδομένου ότι δεν τις ανέμεναν από ένα νέο ηλικιακά ιεράρχη. Όσοι βέβαια γνώριζαν πριν από την ενθρόνιση τον κ. Μάρκο ήξεραν ότι αργά ή γρήγορα θα εφάρμοζε τις σκέψεις του, καθώς περιλαμβάνεται μεταξύ των πιο προσηλωμένων στις αρχές και το τυπικό της Εκκλησίας μας ιεράρχες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ