18.6.2014 17:46

Η τέχνη του να μην λες τίποτα πρέπει να σβήσει

* ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠ’ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥΣ

Μεσάνυχτα βαθιά σκοτεινιασμένα ολοκληρώνονται ακόμα και οι θεωρητικά … βατές συνεδριάσεις του ανώτατου θεσμικού οργάνου του νησιού. Συνήθως το προεδρείο προτάσσει ένα θέμα ενδιαφέροντος από το χώρο της επικαιρότητας κι εκεί ακριβώς είναι η χαρά του κάθε πικραμένου.
Φορείς κατεστημένοι, κυρίως τα κόμματα και οι συνδικαλιστές, αλλά και τοπάρχες αν το θέμα διαθέτει τοπική προέκταση, όπως αυτό για την υποβάθμιση των σχολείων Νενήτων και Καλλιμασιάς, βρίσκουν εκεί βήμα αυτεπιβεβαίωσης της υπάρξεως τους. Τα ξεχειλωμένα όρια της Δημοκρατίας δίνουν το βήμα στον πάσα έναν, ο οποίος αδυνατεί να αντιληφθεί τη ζημιά που κάνει στη λειτουργία του οργάνου και απολαμβάνει με αυταρέσκεια το πεντάλεπτο της δημοσιότητας που του διατείθεται.
Κάπως έτσι, για την έκδοση ενός απλού ψηφίσματος και μόνο, προεργασία δηλαδή που θα έπρεπε να είχε γίνει από το προεδρείο προκαταβολικά, περνούν δυο – τρεις ωρίτσες τόσο βαριεστημένα, που κανένας δεν διαθέτει την αντοχή και τη δύναμη να ακούσει το υπόλοιπο ρεπερτόριο του Συμβουλίου, με πιο σοβαρά θέματα.
Αυτό το ρυθμό τον ζούμε δεκαετίες τώρα, τον αποδεχόμαστε και βασανίζουμε εαυτόν και αλλήλους. Έχουμε αναγάγει τη μπουρδολογία, την τέχνη του να μην λες τίποτα ή στην καλύτερη περίπτωση να παπαγαλίζεις όσα λέει ο προηγούμενος σου σε μαεστρία. Κανένας πρόεδρος και κανένα προεδρείο δεν είχε τα κότσια να … ραντίσει το ζιζάνιο. Φοβήθηκαν όλοι τους μην τυχόν και αμφισβητηθούν οι δημοκρατικές ρίζες τους και επιτρέπουν οι συλλογικές συνεδριάσεις να γίνονται υπερβολικά ανιαρές έως παγερά αδιάφορες.
Με αυτό το σύμπτωμα το νέο προεδρείο θα πρέπει να είναι έτοιμο να αναμετρηθεί. Εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για … πρωτόμπαρκους στην Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα όταν δουν την πείρα να ορθώνει το ανάστημα και να λέει «ποιος είσαι ‘συ ρε, που θα μου αφαιρέσεις το λόγο».
Όμως είναι ευθύνη της γενιάς μας να εντοπίσει ένα διαφορετικό τρόπο διαλόγου από αυτόν που επέβαλε η περασμένη εποχή. Θα μπορούσε, επί παραδείγματι, ο πρόεδρος να συγκαλεί προσυνεδριάσεις στο γραφείο του για τα θέματα που το Συμβούλιο θα εκδώσει ψήφισμα, εκεί ο καθένας να καταθέτει τις απόψεις του για να ληφθούν υπόψη και ο κορμός του να κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου οι σύμβουλοι και μόνο θα μπορούν να κάνουν βελτιωτικές παρατηρήσεις. Τότε να δω, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα, αν θα πλησιάζει κανείς από τους συνήθως λαλίστατους.
Κι αν σας φαίνεται ακραία μια τέτοια περίπτωση, είναι μάλλον γιατί έχετε καιρό να παρακολουθήσετε κάποια από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ