18.6.2013 18:04

Η λίστα, ο Κωστής και ο Μικές

Να που πιάσαμε την εκλοκολογία, οπότε αυτονόητα θα πρέπει να τη ράψουμε και στα τοπικά μας μέτρα. Στην περίπτωση που στηθούν οι εθνικές κάλπες οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, οπότε για τους δυο σημερινούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας δεν τίθεται θέμα … πρωτοκαθεδρίας στα ψηφοδέλτια τους. Φυσιολογικά ο Μουσουρούλης θα ηγηθεί του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου και ο Τριαντάφυλλος του «πράσινου», όμως κανείς από τους δυο δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, ειδικά ο μικρότερος ηλικιακά Κωστής, που ήδη ένοιωσε την έδρα να απειλείται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπληρώστε και κάτι ακόμη. Την αποσυσπείρωση που θα προκαλέσει η μειωμένη τρεχάλα από τους υπόλοιπους του ψηφοδελτίου, πρόβλημα που θα κληθεί πρωτίστως να διαχειριστεί τοπικά η Ν.Δ., με το Στ. Κάρμαντζη να μη διαθέτει το λογικό ανθρώπινο κίνητρο να … γκαζώσει, όπως στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Πάμε δηλαδή σε μια εκλογική αναμέτρηση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη κι αυτό να συνυπολογίζεται αισθητά για τις προβλέψεις, πάντα σε τοπικό επίπεδο.

Ο Μικές;

Εξίσου ενδιαφέρουσα θα είναι και η διαμόρφωση των ισορροπιών στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα με χαρακτηριστικά σεβασμού στη δημοκρατική επιθυμία είναι υποχρεωμένο να τοποθετήσει πρώτο στη δική του λίστα τον Μικέ Κριμιζή. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η κάψα για την εξουσία είναι βέβαιο ότι δε θα προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάμεις από τους συνυποψηφίους, όλους προσηλωμένους στο στόχο «κυβέρνηση Αριστεράς».

Στάθης, Καλογερά και Τύμπας θα κυνηγήσουν την ψήφο σαν να είχαν οι ίδιο στην δική τους τσέπη το διαβατήριο για τη Βουλή. Αλλού είναι εκεί το ζήτημα.

Θα είναι εμφανές ότι η στρατηγική τοπικά θα χαράσσεται από όσους και σήμερα το πράττουν, με τον πιθανό βουλευτή εκφραστή τους. Ένα σχήμα αδιαμφισβήτητα ιδανικό για το κοινοβουλευτικό μας σύστημα, δεν είμαι όμως σε θέση να εκτιμήσω ακόμη αν η κοινωνία μας είναι έτοιμη και σε ποιο βαθμό να το αφομοιώσει ή θα το θεωρεί ως επιτροπεία, εθισμένη να βλέπει το βουλευτή της να αυτενεργεί, πολλές φορές χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ