4.7.2014 19:15

Η κουλτούρα του «αξάνεμου»

Ανέκαθεν με βασάνιζε ο προβληματισμός: είναι δέκτες των ίδιων ποσοτικών και ποιητικών ερεθισμάτων πρόσωπα των αστικών κέντρων και της υπαίθρου. Είναι η απομόνωση από τα σύγχρονα ρεύματα μιας εποχής εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας προσωπικότητας;
Δεν κρύβω ότι ανοικτά τασσόμουν με την άποψη ότι μια προσωπικότητα κερδίζει πολλά περισσότερα από την ατόφια επαφή με τη φύση. Η παρέα του «αξάνεμου» δολιεύει ως ένα βαθμό τη σιγουριά των απόψεων μου.
Πέμπτη χρονιά τώρα σκορπά στο νησί μια διαφορετική αύρα από τη συνηθισμένη. Υποκαθιστά αρχές και τοπικά σωματεία, τους βάζει τα γυαλιά για το πώς ο πολιτισμός έχει βασικό συνθετικό του στοιχείο την έμπνευση και τη διάθεση, παρά ως κινητήριο μοχλό το χρήμα.
Η ομάδα των Καλαμωτούσων της Αττικής έρχεται κάθε καλοκαίρι, μπολιάζει με την όρεξη και την κουλτούρα της και τις ντόπιες δυνάμεις και παραδίδει σε όλους μας ένα αποτέλεσμα λίαν ικανοποιητικό κάθε φορά, ικανό να μας ξεδιψάσει απ’ την έντονη πολιτιστική ανομβρία του χειμώνα.
Ιδιαίτερα ευχάριστο στοιχείο ότι στο φετινό της πρόγραμμα έχει πιο αναβαθμισμένο ρόλο η επαφή με τα τοπικά πολιτιστικά στοιχεία. Το έκανε πάντοτε, ενισχύει την παρουσία τους φέτος, δίνει και σε εκείνα … γαλόνια όταν τα τοποθετεί σε ένα κοινό πρόγραμμα με Σαββόπουλο, Μαχαιρίτσα, Πασχαλίδη κ.α..
Ο «αξάνεμος», τέλος, άνοιξε έναν επιπλέον δρόμο. Καθιερώνοντας τις συναυλίες στον  αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειούς, μας συνέστησε τον πρώτο οικισμό της Χίου, πέτυχε να γίνει πολλαπλά γνωστός από ότι ήταν μέχρι σήμερα. Στην ουσία θέτει στην πράξη το αίτημα κι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού να ανοίξουν για τον πολιτισμό, να πάρουν μια νέα διάσταση σύνδεσης με την κοινωνία.
Δεν είναι λίγα όλα τα παραπάνω από ανθρώπους που θυσιάζουν τις διακοπές τους για τη δική μας διασκέδαση…

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ