16.4.2014 16:10

Η κοινοβουλευτική παρένθεση Μουσουρούλη (2009 – 2014)

Αν μη τι άλλο είναι συνεπής. Αστραπιαία εμφανίστηκε στο πολιτικό στερέωμα της Χίου, αστραπιαία το εγκαταλείπει. Ήταν καλοκαίρι του 2009. Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πάρει την κάτω βόλτα, σε μη αναστρέψιμη πορεία, κι όσοι ρωτούσαν τον Κ. Μουσουρούλη αν 5 χρόνια θητείας σε ρόλους γενικού γραμματέα υπουργείων ήταν αρκετά για να αιτιολογούν μια κοινοβουλευτική μεταπήδηση, στην αρχή το εξόρκιζε και στο τέλος το ανακοίνωσε με το ζόρι, αφού πια καταρτίστηκε το νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο της Χίου.
Άρπαξε την εκλογή ως φορέας μιας πολύ υψηλότερης παραγωγής πολιτικής από εκείνη που είχε συνηθίσει ο Χιώτης «γαλάζιος» ψηφοφόρος μεταπολιτευτικά. Άρχισε να διαμορφώνει ένα νέο στίγμα συμπεριφοράς του βουλευτή, απέφυγε τους παραγοντισμούς και την καμαρίλα, ελάχιστα συνυπολόγισε τους διαδρομιστές των κομματικών γραφείων, μέτρησε στα δάχτυλα του χεριού τις ατομικές του παρουσίες σε γάμους και μνημόσυνα. Είχε άποψη σε κάθε νομοθέτημα που πέρασε απ’ τα χέρια του είτε σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., είτε ως νησιώτης βουλευτής. Εκπόνησε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Χίου και η λειτουργία του πολιτικού του γραφείου εξέπεμπε τεχνοκρατισμό μιας διαφορετικής αντίληψης. Αναρριχήθηκε στο αξίωμα του υπουργού, Ναυτιλίας μάλιστα και Νησιωτικής Πολιτικής, στην επανασύνθεση του.
Είναι αρκετά όλα αυτά για να χαρακτηρίσουν επιτυχημένη τη θητεία του;
Στον εσωτερικό απολογισμό που ο ίδιος έχει κάνει είναι ήσυχος με τη συνείδηση του. Εκπροσώπησε τη Χίο στην πιο θυελλώδη και ανατρεπτική πενταετία της ελληνικής μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής θητείας και συγκρίνοντας εαυτόν με τα πεπραγμένα και το στίγμα που άφησαν οι προκατόχοι του νοιώθει την αίσθηση της πληρότητας. «Έλιωσα το σώμα μου πάνω στο έδρανο του βουλευτή, δεκάδες βράδια κοιμήθηκα στο ράντζο του υπουργικού γραφείου», εκμυστηρεύεται συχνά σε φίλους και συνεργάτες του. Δεν ψεύδεται. Ο Μουσουρούλης τίμησε το ρόλο του. Με μια ουσιώδη διαφορά.
Αντιμετώπισε το ρόλο του βουλευτή στα στενά όρια της Συνταγματικής πρόβλεψης. Οι προκάτοχοι του και πολλοί από τους μέχρι χθες συναδέλφους του γαλούχησαν την κοινωνία με την εντύπωση ότι ο τοπικός βουλευτής δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Κινείται ανεξέλεγκτα, έχει καθήκον επέμβασης στα πάντα. Ο Μουσουρούλης δεν ακολούθησε την τακτική τους. Μα δεν επιδίωξε και ποτέ να εξηγήσει τη δική του.
Αποφεύγοντας το «περιβάλλον» δεν πέτυχε να αφομοιωθούν οι ιδέες του. Περιορίζοντας στις απολύτως αναγκαίες τις επισκέψεις του στο νομό, ιδιαίτερα από την περίοδο της υπουργοποίησης του και πέρα, έχασε την προσωπική επαφή με τη Χίο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στις συνέπειες συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι δεν διαπίστωσε πως όσοι  είχαν μείνει πίσω του (σε επίπεδο τοπικής κομματικής ιεραρχίας και αυτοδιοικητικής εκπροσώπησης) στερούνταν της δυνατότητας υπεράσπισης των ιδεολογικών αρχών του κόμματος του.
Στην επόμενη πολιτική δεκαετία ο βουλευτής Μουσουρούλης θα ήταν ο ιδανικός εκπρόσωπος ενός τόπου. Προηγήθηκε της εποχής του. Στο μεταίχμιο των εποχών δεν φαίνεται να εδραίωσε τις προσδοκίες που εξέθρεψε η συνολική του υπόσταση.
Σήμερα κάνει μια άλλη επιλογή. Παραιτείται από το αξίωμα του βουλευτή Χίου και περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Δεν βρέθηκε ουρανοκατέβατος εκεί. Εργάστηκε από το 1987 – 2004 στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικού Ελέγχου, Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης, καθώς και Περιφερειακής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. Εκπροσώπησε τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αποστολές σε πολλά κράτη-μέλη της Ένωσης. Γνωρίζει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και απαιτήσεις ίσως καλύτερα από κάθε άλλο υποψήφιο ευρωβουλευτή του πολιτικού χώρου του.
Έτυχε να βρεθώ σε επαγγελματική αποστολή μαζί του στις Βρυξέλλες και να διαπιστώσω την άνεση των κινήσεων του στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τις ανοιχτές αγκάλες των υπηρεσιακών και πολιτικών προσώπων όταν τον συναντούσαν.
Το κεφάλαιο «βουλευτής Μουσουρούλης» για τη Χίο έχει κλείσει. Τολμώ να πω ότι θα έκλεινε ούτως ή άλλως όταν έρχονταν η ώρα της κάλπης. Το κεφάλαιο «ευρωβουλευτής Μουσουρούλης» για τη Χίο χρειάζεται και την ώθηση του νησιού για να ανοίξει. Τρέφω μέσα μου την ελπίδα ότι δεν μπορεί, κάπου θα αισθάνεται μέσα του βαθιά την υποχρέωση απέναντι σε ένα λαό που του συμπεριφέρθηκε με το γάντι. Κι από ένα ρόλο πιο ταιριαστό στην ιδιοσυγκρασία του να αποδειχθεί πιο πολύτιμος από ότι αν τον είχαμε διαρκώς στα πόδια μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ