10.9.2015 18:15

Η ευκολία να παράγεις εχθρούς

Μπορούν να είναι αντικειμενικά τα εξαγώγιμα συμπεράσματα από δημοτική αρχή ενός μόλις έτους; Μια δημοτική αρχή παντελώς άπειρη και σε ένα οικονομικό περιβάλλον – ορισμό της αντιξοότητας;

Εξ’ αρχής λοιπόν η πρώτη απάντηση είναι αρνητική. Το δημοτικό έργο κρίνεται στο τέλος της πενταετίας, ωστόσο η εικόνα εν πολλοίς διαμορφώνεται την πρώτη κρίσιμη χρονιά. Το μέχρι στιγμής έργο σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Με ποιους πόρους και με ποιο υπηρεσιακό δυναμικό; Κάθε προσπάθεια για να το επιτύχει προσκρούει στα δυο προαναφερόμενα απότομα φρεναρίσματα.

Δεν τα αντιλαμβάνεται αυτά ο δημότης ώστε να εξαντλεί την επιείκεια του με τη δημοτική αρχή; Ασφαλώς τα αναγνωρίζει. Δεν βλέπει όμως και τα απαραίτητα συνοδευτικά χαρίσματα πάνω της για να τον κάνουν επιεική.

Στον ένα χρόνο θητείας της η δημοτική αρχή του Μαν. Βουρνού έχει επιδείξει διάθεση εξορθολογισμού της λειτουργίας του Δήμου και αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με νοοτροπίες και βολεψάκηδες. Μαγκιά της! Θέλει κότσια μια τέτοια στρατηγική, μα παράλληλα απαιτεί και συμμάχους.

Στο κρίσιμο αυτό αντίβαρο η δημοτική αρχή έχει παταγωδώς αποτύχει. Έχει μια μοναδική ικανότητα να παράγει εχθρούς, απ’ την απόφασή της να βάλει τάξη, μα δεν μπορεί να εντοπίσει ούτε έναν σύμμαχο σ’ αυτή της την προσπάθεια. Διευρύνει διαρκώς την ομάδα των επικριτών της, γιατί τους χαλάει τη σούπα, κι αδυνατεί να βρει πρόσωπα που θα ενισχύσουν, με τον καλό λόγο τους ή τη βοήθεια τους, τους σκοπούς της. Σε ένα περιβάλλον διαρκώς εκκολαπτόμενων εχθρών, όμως, δύσκολα θα καταφέρεις να επιβιώσεις.

Μια εξήγηση

Με βασανίζει πολύ γιατί μέχρι στιγμής ο Μαν. Βουρνούς και το στενό επιτελείο του δεν έχουν καταφέρει να κάνουν ούτε ένα σύμμαχο. Καταλήγω στο διπλό συμπέρασμα ότι είτε δεν ασπάζονται τη σημασία της πολιτικής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, είτε δεν διαθέτουν το χάρισμα της ηγεσίας, να μπορούν δηλαδή πίσω από τις αποφάσεις τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δίκαιες ή δικαιότερες από πριν, να σέρνουν κι άλλους περισσότερους.

Στη διαλεκτική με μια κοινωνία έτοιμη να ανοίξει κουβέντα η δημοτική αρχή παίρνει, προς το παρόν, κάτω από τη βάση. Της είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση άμεσα στο σημείο αυτό, πριν οι αποτυχίες της στη διαχείριση της καθημερινότητας επιβληθούν σαν μη αναστρέψιμη εικόνα.

Το σχέδιο

Μια άλλη καθοριστική παράμετρος για το … ταμείο του ενός χρόνου είναι η εμφανέστατη απουσία πυξίδας για το που θέλουμε να οδηγήσουμε τον τόπο. Η δημοτική αρχή ποντάρει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο προκειμένου να βασίσει και το δικό της όραμα, για αυτό και δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα της πιο σύντομης εκπόνησης του.

Προς το παρόν πάντως δρα  αποσπασματικά, ανάλογα με τι θα φέρει στην αγκάλη  της το κύμα της επικαιρότητας. Έχει αποδεχθεί πάντως ότι όποια αρχή παρασύρθηκε από το κύμα, είχε άσχημη κατάληξη. Τη Χίο τη συμφέρει να μην έχει για αυτό και οφείλουμε να βοηθήσουμε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ