19.3.2015 17:54

Η ευκαιρία του Ευθύμη και οι λοιπές παράμετροι

ΟΣΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Αναζητούσε μια ευκαιρία να ξαναμπεί στο χορό των εξελίξεων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών ο Ευθ. Μονίαρος και μάλλον τη βρήκε με την ένταξη της μαστίχας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η εκδήλωση που προετοιμάζεται για τον Απρίλη, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, μαθαίνω ότι οργανώνεται σε σωστή βάση. Έχει ως στόχο να συντονίσει πρόσωπα και φορείς ώστε αυτή η επιτυχία να έχει αντανάκλαση στο νησί και το προϊόν διαχρονικά, όχι ως μια φωτοβολίδα.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών, που, μεταξύ των άλλων, τον βγάζουν από την απομόνωση την οποία ο ίδιος είχε επιλέξει ως πολιτική του. Η στρατηγική αλλαγή του παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξει και τις κατάλληλες συμμαχίες, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Συνεταιρισμού στις εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου.

Οι κινήσεις του δείχνουν ότι θα το τολμήσει, αν δεν είναι βέβαιο ότι πάει ως πρόβατο επί σφαγή. Γιατί οι προσεχείς εκλογές στην Ένωση σε τίποτα πια δε θα μοιάζουν με όσες ζήσαμε σε προηγούμενες περιόδους. Δεν υπάρχουν πια σταθερές πάνω στις οποίες μπορείς να βασιστείς, ούτε κομματικές γραμμές. Ακόμα κι αν υπάρξουν οι τελευταίες θα είναι πολύ αδύναμες, καθώς η Ν.Δ. έχει χάσει την ισχύ της και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει ικανός να επιβάλλει μια κομματική υποψηφιότητα νίκης.

Οι νέοι

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ένωση, με την έκτακτη Γενική Συνέλευση και δώθε, έχει φέρει στον αφρό των εξελίξεων μια ομάδα νέων παραγωγών, χωρίς κομματική ταύτιση, με όρεξη να ταράξουν τα νερά στο Συνεταιρισμό. Τα τάραξαν ήδη και πολλοί από τους αντιπροσώπους θα καθορίσουν τη στάση τους από το κατά πόσο οι πρωταγωνιστές της … επανάστασης θα καταφέρουν να έχουν κοινή εκπροσώπηση σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Ο Γανιάρης

Μια άλλη μεταβλητή παραμένει πάντα ο Γανιάρης. Πολιτικά σαφώς πιο αποδυναμωμένος, όμως δεν υπάρχει κανείς στην Ένωση που να μην του βγάζει το καπέλο κυρίως για τη διορατικότητα στη διεκδίκηση των μεγάλων στόχων. Δική του επιλογή η Mediterra, δική του το Μουσείο Μαστίχας, δική του και η ένταξη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Κώστας δέχεται πιέσεις να μην επιτρέψει να χαθεί το κεκτημένο της … ομοφωνίας στην Ένωση και δεν αποκλείεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ δύσκολα ο ίδιος θα αποφασίσει να αναμειχθεί, διεκδικώντας εκ νέου ρόλο προέδρου, ούτε να βγει στο … μεϊντάνι υπέρ ενός υποψηφίου (όσο κολλητός κι αν είναι ο Ευθύμης), αν συνυποψήφιοι προκύψουν πρόσωπα τα οποία με το ρίσκο της αντίθετης πολιτικής πορείας στήριξαν με νύχια και με δόντια τις θητείες του. Ο Γανιάρης θα παρέμβει στις εξελίξεις μόνο αν δει ότι απειλείται το οικοδόμημα της Ένωσης, για το οποίο έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Με την πλάτη του Νότη;

Από Ν.Δ. μεριά πάντως δεν αποκλείεται να … ξεμυτίσει ως υποψήφιος πρόεδρος ο Γ. Μανάρας. Ο Αγιοργούσης παρακολουθεί ανέκαθεν τις εξελίξεις στην Ένωση κι έχει δυο κρυφά όπλα στη φαρέτρα του. Την αυτοδίκαιη στήριξη του από το Νότη Μηταράκη, στο πολιτικό γραφείο του οποίου είναι αποσπασμένος, αλλά και τη βέβαιη αρωγή του Στ. Κάρμαντζη, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

Κάποιοι δεν αποκλείουν να επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει την εμπειρία του στη διοίκηση και ο Νίκος Νύκτας και ξαφνικά να προκύψει ένας εμφύλιος Αγιοργούσων.

Σταδιακά πάντως οι σχεδιασμοί όλων θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται, με τους περισσότερους να συμφωνούν ότι η μπάλα πια βρίσκεται στο γήπεδο … των επαναστατών. Αν εκείνοι την κλοτσήσουν σωστά, πολύ δύσκολα θα κινδυνεύσουν να χάσουν το παιχνίδι.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ