29.1.2015 18:22

Η επαγγελματικού τύπου επικράτηση Μηταράκη

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΠΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑΣ

Μάλλον δεν το έκρυψε από κανέναν μας. Όσοι μπορούσαν να διαβάσουν τα … ψιλά γράμματα των πολιτικών δηλώσεων το διέκριναν στις προεκλογικές κιόλας τοποθετήσεις του. Ο Νότης Μηταράκης ανήκει στη γενιά των επαγγελματιών της πολιτικής, χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία ενός άριστου επαγγελματία. Το έλεγε διαρκώς τελευταία. «Θα παραμείνω στη Χίο ως το τέλος της πολιτικής μου καριέρας.» Πόσο ποιο καθαρά να το τονίσει; Η ενασχόληση με τα κοινά είναι για τον ίδιο καριέρα, ένα στάδιο, ανώτερο ίσως, από την προηγούμενη επαγγελματική σταδιοδρομία του στο τραπεζικό σύστημα.

Στη Χίο βρέθηκε για λόγους πολλούς, όχι μόνο γιατί ζορίζονταν η επανεκλογή του στην Ά Αθηνών. Κι εδώ όμως η εκλογή του δεν ήταν εξασφαλισμένη. Το ήξερε, διαισθάνονταν το βαθμό της δυσκολίας από την επαγγελματική του διαίσθηση. Ένα απ’ τα «μεγάφωνα» της υποψηφιότητας του έλεγε διαρκώς: «ο Μιχαηλίδης ξεκινά από έναν περίγυρο, η Σταυρινούδη από τη βάση των 290 σταυρών, ο Ξενάκης με το βατήρα των Μαστιχοχωρίων. Ο Μηταράκης ποιόν είχε σίγουρο από τη μέρα που πάτησε στη Χίο; Είναι υποχρεωμένος να στηριχθεί σε ένα μισθοφορικό στρατό».

Την έννοια του μισθοφόρου μη βιαστείτε να την ανταλλάξετε με του αργυρώνητου. Δεν είναι απαραίτητο. Μισθοφόροι μπορούν να γίνουν κι όσοι προσδοκούν σε μια μελλοντική ισχύ, άρα αυτή η εντύπωση, της σίγουρης εκλογής, έπρεπε να καλλιεργηθεί από έναν επαγγελματία πάση θυσία.

Καλύτερος τρόπος από τη διαρροή δημοσκοπήσεων δεν υπήρχε. Διαβάζω τελευταία ότι οι δημοσιευμένες στο νησί μας δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν. Ιεροσυλία και μόνο να το λες! Η Alco το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να τις διαγράψει από το σκληρό δίσκο των υπολογιστών της, μην τυχόν και τις πάρει μυρωδιά κανένας υποψήφιος πελάτης.

  • Έδειχναν στη Χίο διαφορά «στήθος με στήθος», 2,5 μονάδων και εξελίχθηκε σε περίπατος της Ν.Δ. με 11 μονάδες διαφορά.
  • Έδειχναν σίγουρο προβάδισμα Μηταράκη με 15 μονάδες και η ποσόστωση των δυο «γαλάζιων» μονομάχων ήταν τελικά 40,73% με 35,16% κι αυτό με τις παρεμβολές που θα αναλυθούν παρακάτω.
  • Έδειχναν τον Τ. Τύμπα τρίτο και καταϊδρωμένο στο ΣΥΡΙΖΑ κι ήταν τρίτος μεν αλλά ο δεύτερος ένοιωσε την καυτή του ανάσα.

Επανέρχομαι στη διαφορά Μηταράκη – Μιχαηλίδη. Αριθμητικά περιορίστηκε στις 673 ψήφους. Η Alco φυσικά δεν ήταν σε θέση να συνυπολογίσει ούτε την διαφορά των 228 ψήφων υπέρ του νέου βουλευτή από τα εκλογικά κέντρα των ετεροδημοτών, ούτε  την προσθήκη όσων έφτασαν στη Χίο με αεροπλάνα και βαπόρια και άπαντες συμφωνούν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους έγειραν προς την πλευρά του. Αν δεχτούμε ότι και η δική τους συμβολή έφτασε κατά μέσο όρο τους 200, η διαφορά επί των ψηφοφόρων που μπορούσε να καταμετρήσει δημοσκοπικά η Alco περιορίζονταν στους 245 ή ποσοστιαία μόλις 2%. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Που οδηγώ τη σκέψη μου; Στο συμπέρασμα ότι η Χίος και κυρίως το συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας της πρέπει στο εξής να κάνει τους υπολογισμούς της με το δεδομένο ότι έχει ως εκπρόσωπο στα έδρανα της αντιπολίτευσης έναν επαγγελματία της πολιτικής. Με τις πολλές δυνατότητες που της διανοίγει ένα τέτοιο δεδομένο αλλά και τους ισάριθμους κινδύνους.

Στο χέρι της Χίου είναι να τονώσει ή να περιορίσει τον επαγγελματισμό Μηταράκη στο χρόνο που θα τον έχει ανάμεσα της. Να τον πλάσει στα μέτρα της ή να πλαστεί από τον ίδιο. Θυμίζω μόνο ότι στην περίπτωση Μουσουρούλη (μια υποψηφιότητα φυσικά με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και μεθοδολογία) ούτε το ένα είχε συμβεί, ούτε το άλλο. Ούτε δικό μας τον κάναμε, ούτε ένας από μας ένοιωσε ο ίδιος. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ