30.6.2014 18:20

Η αγορά θέλει το Μικέ της

Η ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τη βοήθεια πολύτιμων εγχειριδίων ψυχαναλυτικής συμπεριφοράς της μάζας θα χρειαστούμε για να ερμηνεύσουμε πολύ κοντινές χρονικά αποφάσεις του ίδιου εκλεκτορικού σώματος. Στο επίκεντρο της σημερινής μας ανάλυσης ένα πρόσωπο της διπλανής πόρτας, ο συμπαθέστατος Μικές Κριμιζής.

Για χρόνια στο κουρμπέτι της πολιτικής ο γνωστός έμπορος τυραννήθηκε από τις ατομικές επιλογές του και απλά εισέπραττε και ο ίδιος τα πολύ χαμηλά εκλογικά ποσοστά του τότε ΔΗΚΚΙ. Μόλις αναβαπτίστηκε κομματικά στη μεγαλύτερου εύρους δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ είδε τις ατομικές μετοχές του, πριν δυο χρόνια, να εκτοξεύονται και παρά τρίχα να καταλάβει εκείνος τη μια έδρα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Χίου.

Το «ψηφοσυλλεκτικό χαρτί» Μικές επιχειρήθηκε τότε να πέσει στο τραπέζι του δημοτικού αγώνα από τη «Χιακή Συμπολιτεία». Εκεί όμως δεν … ευδοκίμησε. Μολονότι μοναδική υποψηφιότητα, στο τέλος αποσύρθηκε κι όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης μάλλον ορθώς, δεδομένου ότι η ψηφοσυλλεκτικότητα του αμφισβητήθηκε στην πράξη.

Έλα όμως που … ξανά προς τη δόξα τραβά… Λίγες εβδομάδες αργότερα οι συνάδελφοι του στον εμπορικό κόσμο τον επιβραβεύουν ξανά με υψηλό ποσοστό και κάπου εδώ η πυξίδα της λογικής αρχίζει να χάνει λάδια.

Μπορεί να εξηγήσει ένας χριστιανός πώς είναι δυνατόν το ίδιο και το αυτό πρόσωπο (παρά τρίχα) να σου κάνει για βουλευτής, να μην τον θες για δήμαρχο, ούτε καν δημοτικό σύμβουλο και λίγες μέρες μετά να τον βρίσκεις ιδανικό για τον Εμπορικό Σύλλογο;

Σε μεγέθυνση η παραζάλη του εκλογικού σώματος θέλει το Χιώτη και τη Χιώτισσα όταν ψηφίζει για τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές του να επιβραβεύει τις κυβερνητικές υποψηφιότητες, άντε το πολύ τα ανεξάρτητα σχήματα. Κι όταν επιλέγει κλαδική ή συνδικαλιστική εκπροσώπηση να αναδεικνύει αριστερές φωνές. Το βλέπουμε χρόνια τώρα στις Ομοσπονδίες, τα Επιμελητήρια, τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Ομολογώ ότι τη διπλή αυτή συμπεριφορά δυσκολεύομαι έντονα να την ερμηνεύσω. Έχει πιθανά τις ρίζες της στην πεποίθηση ότι εργατικά ή συνδικαλιστικά θέματα διεκδικούνται με καλύτερη απόδοση από φιλεργατικούς εκπροσώπους. Εδράζεται πρωτίστως στην ψευδαίσθηση ότι η χιώτικη κοινωνία έχει αστικές συμπεριφορές, ενώ στην πράξη στο μαγαζί της συμπεριφέρεται ως εκφραστής του υπαρκτού σοσιαλισμού.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ