2.11.2013 12:20

Το χιώτικο ΣΥΡΙΖΑιο παρασκήνιο

Το αποτέλεσμα

Χαρακτήρα εσωκομματικής σύγκρουσης πήρε η ανάδειξη συντονιστή στη νέα Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ κι ας επιχειρείται προσεκτικά να δοθεί η εντύπωση ότι όλα κύλισαν μελιστάλαχτα.

Στην ενδονομαρχιακή διαδικασία οι δυο τάσεις που παλεύουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Χίου ξεδιπλώθηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, εκεί που θα έπρεπε να αποφασίσεις με ποιον θα πας και ποιόν θα αφήσεις, όπως θα έλεγε και μια ψυχή.

Το «μπλοκ» Μιχαλοπούλου υποστηρίχθηκε από 10 μέλη της Νομαρχιακής, ενώ το «μπλοκ» Τύμπα, το οποίο πρώτευσε καθαρά σε επίπεδο εντολής από τα μέλη, περιορίστηκε στην υποστήριξη μόλις 2 μελών ενώ βρέθηκε και 1 λευκό.

Ενδεικτικό της σφοδρής εσωτερικής αντιπαράθεσης είναι ότι η μάχη επαναλήφθηκε και σε δεύτερο γύρο, αυτή τη φορά για τη θέση του αναπληρωτή συντονιστή. Δεν συνηθίζεται κάποιος που διεκδικεί τη θέση Νο 1 να διεκδικεί ακολούθως και τη θέση Νο 2. Ο Τύμπας το δοκίμασε. Έθεσε υποψηφιότητα και για αναπληρωτής συντονιστής, όμως η διαχωριστική γραμμή ήταν τόσο έντονη, που το «μπλοκ» Μιχαλοπούλου επέβαλε για τη θέση το Φρ. Σέργη με ψήφους 7-6.

Η αντιπολίτευση

Όπως ευδιάκριτα φαίνεται, το σχίσμα στο εσωτερικό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη βαθύ. Αν υπήρχε καλή διάθεση εκ μέρους και των δυο πλευρών, θα είχε αποφευχθεί η δεύτερη ψηφοφορία. Μια συνθετική προσέγγιση θα ήθελε τη Βάσω συντονίστρια, τον Τέλη αναπληρωτή κι εμπρός για μια νέα αρχή.

Ο αποκλεισμός Τύμπα από τα δυο βασικά οφίτσια του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει καθαρά μια διάθεση να του κοπεί ο βήχας.

Μα κι εκείνος δεν έχει σκοπό να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Βγάζει μάτι ότι πήρε την απόφαση του να δώσει τη μάχη του στα κομματικά όργανα, χωρίς να προκαλεί ανοιχτά τριγμούς με δηλώσεις και συμπεριφορές του. Θα παραχωρήσει όμως όλο το γήπεδο στο αντίπαλο δέος να κινηθεί και, ως εκ τούτου, να εισπράξει ακέραια και τον έπαινο για τυχόν επιτυχίες και την κατακραυγή για τυχόν αποτυχίες. Κι όλα αυτά θα κριθούν πολύ σύντομα, καθώς τα περιθώρια για την κατάρτιση αυτοδιοικητικών συνδυασμών δεν είναι ανεξάντλητα.

Δεν το χωνεύουν

Υπάρχει και η τάση των ολότελα πικραμένων και αποκλεισμένων, εκπροσωπούμενη κυρίως από το δίδυμο Γαϊτάνου – Καρακούρου. Όσο κι αν ο Αλέκος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χαρακτηρίζοντας την αποτυχία του να εκλεγεί στη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή ως αποτέλεσμα της … ελικοειδούς ανάπτυξης, και εκείνος, μα πρωτίστως ο Λέων, δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι τώρα που γίνεται … η θάλασσα γιαούρτι μένουν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού.

Πιο έντονα τους πληγώνει ότι τις θέσεις τους πήραν στελέχη με ελάχιστη προϋπηρεσία στο ΣΥΡΙΖΑ, πασοκοαναθρεμένα, σαν τον Στ. Καραβασίλη και τον Δ. Αντώνογλου. Το εισπράττουν σαν το «ήρθαν τα άγρια να εκδιώξουν τα ήμερα» και τρελαίνονται.

Είναι μια λογική που διαθέτει τις βάσεις της στη ριζωμένη κομματική δομή. Η εξέλιξη δεν είναι αποτέλεσμα της δουλειάς και της αξίας αλλά της προϋπηρεσίας και των προσωπικών δικτύων που αναπτύσσει το κάθε μεγαλοστέλεχος.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ