26.6.2015 13:42

Ευρωπαϊσμός a la cart

Έμπλεη συμβολισμών η πρώτη ορατή κίνηση του νέου προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Κοραή. Με εντολή του εδώ και λίγες ημέρες οι σημαίες που κυμάτιζαν εδώ και καιρό έξω από τη Βιβλιοθήκη έπαψαν να είναι τρεις, η ελληνική, η ευρωπαϊκή και η βυζαντινή. Πλέον στον ιστό της βρίσκεται μόνο μια, η ελληνική και οι εκ δεξιών και εξ’ ευωνύμων έπαψαν να κυματίζουν.

Αναρωτήθηκα τι οδήγησε το Μαν. Στάθη σ’ αυτή την απόφαση, τι τον ενόχλησε στις τρεις σημαίες. Αρχικά πίστεψα ότι ενστερνίζεται την Μπαλτάδικη αντίληψη ότι η ιστορία του ελληνικού έθνους ξεκινά από την επανάσταση του 1.821, οπότε οτιδήποτε πριν από αυτή παραγράφεται. Ενημερώθηκα όμως ότι τον πρόεδρο βασάνιζε μια προωθημένη σκέψη και τελικά επέβαλε την υποστολή. Η βυζαντινή σημαία, λέει, κυματίζει ως ιερό σύμβολο μόνο έξω από ναούς ή σε περιπτώσεις υποδοχής εκκλησιαστικών ηγετών και ο Εμμανουήλ έκρινε ότι προτού του γίνει παρατήρηση από τη Μητρόπολη – η οποία πάντως ουδόλως είχε ενοχληθεί επί μήνες βλέποντας την στον ιστό της Βιβλιοθήκης μας – καλύτερο θα ήταν να την υποστείλει ο ίδιος.

Για την ευρωπαϊκή σημαία ο συλλογισμός ακολούθησε τις προσταγές της επικαιρότητας. Θα είμαστε ευρωπαίοι, κατά τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου, μόνο όταν η Ευρώπη μας αποδείξει ότι μας θέλει στους κόλπους της, δείξει στη χώρα πραγματική αλληλεγγύη. Φαντάζομαι ο Μανόλης υπονοεί την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλες και αναλόγως της εξέλιξης τους θα κριθεί αν η ευρωπαϊκή σημαία θα επανέλθει καμαρωτή στον ιστό της. Κοντολογίς, ο πρόεδρος ταυτίζει την πιθανή έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, σε μια πιο προωθημένη ακόμα κι από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ανάλυση.

Τα μαντάτα της αποφασιστικής κίνησης του προέδρου έφθασαν ως τις Βρυξέλλες. Κι ως φαντάζομαι, περιπλέκουν περεταίρω τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, καθώς Σόϊμπλε, Μοσκοβισί και Ντράγκι εκλαμβάνουν ως ύψιστη προσβολή την κίνηση του Μανόλη και απειλούν με διακοπή των διαπραγματεύσεων, αν η ευρωπαϊκή σημαία της Βιβλιοθήκης δεν επιστρέψει εδώ και τώρα στον ιστό της. Τόσο πολύ έχουν πειραχθεί…

Οι πληροφορίες πάντως για την επόμενη σκέψη του Μανόλη, να αντικαταστήσει τις δυο σημαίες με λάβαρο της Ρωσικής Δημοκρατίας, ίσως και με το σύμβολο των Brics, δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν τουλάχιστον…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ