22.10.2014 17:47

Έτος μελετών το 2015

• ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;

Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις σίγουρα είναι πολλές. Οι πιστώσεις εξαιρετικά περιορισμένες. Είναι δυνατόν να τις … κλαδέψεις κι άλλο μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα;
Σε λίγο διάστημα από σήμερα η δημοτική αρχή θα παρουσιάσει το προσχέδιο του Τεχνικού της Προγράμματος. Θα το θέσει, προφανώς, σε διαβούλευση, αν θέλει να δείξει συνέπεια λόγων και έργων. Κατανοητό είναι ότι την πνίγει από τώρα η σωρεία των πολλών κατακερματισμένων αιτημάτων. Κάποια από αυτά, περισσότερο για εκτόνωση, ίσως θα πρέπει να ικανοποιηθούν. Θα είναι όμως επιζήμιο για τον τόπο αν μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν συμπιεστούν αρκετά ακόμα και οι λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες, προκειμένου να περισσέψουν πιστώσεις για εκπόνηση μελετών.
Μέσα στο 2015 οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ θα διαδέχονται η μια την άλλη. Σοβαρή προετοιμασία για έργα πνοής στο νησί δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Αν αφεθεί να ξεκινήσει με καθυστέρηση δυο – τριών χρόνων, απλά θα παρατηρούμε τα βαγόνια του τρένου κάπου να χάνονται στο πέρασμα του χρόνου κι εμείς ανήμποροι να επιβιβαστούμε.
Η κοινωνία και οι αντένες της δημοτικής εξουσίας, πάρεδροι και Τοπικά Συμβούλια, πρέπει να δεχτούν από τώρα ένα αναγκαίο μασάζ. Να τους εξηγηθεί καθαρά ότι οι προσδοκίες από το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 θα πρέπει να είναι αμελητέες, για να μην πούμε ανύπαρκτες. Και να ζητηθεί σε τόνο επίσημο η συμβολή και συμμετοχή των υπόλοιπων τοπικών φορέων για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν. Η ενεργοποίηση των πολιτών κόβει αυτόματα «ανελαστικές δαπάνες». Αν οι σύλλογοι των χωριών πειστούν να συνδράμουν τους δημοτικούς καθαρισμούς, εξοικονομούνται πόροι για το αύριο για παράδειγμα. Κι αυτό κατ’ ουσίαν είναι οι μελέτες. Φτάνει η πολιτική απόφαση να έχει τη δυνατότητα να αφομοιωθεί από όλα τα κοινωνικά στρώματα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ