15.10.2013 18:46

Επιβεβλημένη εξαίρεση

Αναγνωρίζω απόλυτα και είμαι σε θέση να καταλάβω ότι τα άλλοτε κραταιά εσωκομματικά ελάχιστα πια ενδιαφέρουν τον κοσμάκη. Μπάφιασε απ’ την κομματολογία, αντιλήφθηκε πεντακάθαρα ότι μαζί της χόρεψε το ταγκό της καταστροφής.

Ωστόσο για τα κόμματα της Αριστεράς, εκεί που οι «γραμμές» έχουν ακόμα την αξία τους για τη διαμόρφωση των συσχετισμών δυνάμεων, επιβεβλημένη είναι μια εξαίρεση. Ιδιαίτερα όταν οι εκλογές για τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν ένα κόμμα στον προθάλαμο της εξουσίας, εν πολλοίς ακόμα άγνωστο για τις μάζες που εναποθέτουν σε εκείνο τις ελπίδες τους. Στη Χίο, δε, φέρεται να ενηλικιώνεται, με την απόφαση της παλιάς του – ιστορικής φρουράς να μείνει σπίτι και να δώσει χώρο ζωτικό σε όσους το πλαισίωσαν τελευταία να δράσουν αποφασιστικά μέσα από αυτό.

Για τους λόγους αυτούς νομίζω αξίζει ιδιαίτερα η … σπατάλη χώρου στη σημερινή στήλη, προκειμένου να πέσει περισσότερο φως στα μέχρι σήμερα εσωτερικά άδυτα του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, στο προκαταρκτικό στάδιο της νέας του εποχής.

Αναγνώριση

Ανεξάρτητα από την τελική εσωκομματική πάλη για την ανάδειξη του νέου γραμματέα και τους συμβολισμούς που θα επιδιωχθεί να δοθούν σε αυτή, η προτίμηση που έδειξε περισσότερο από το 1/3 των ψηφισάντων μελών στο πρόσωπο του Τ. Τύμπα, ανακηρύσσοντας τον πρώτο στη σταυροδοσία, σβήνει την καχυποψία που έντονα είχε αναπτυχθεί. Αυτή ήθελε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ερωτεύονται τον Τέλη αλλά … να μην τον ψηφίζουν, κατά την παλαιότερη πολιτική ρήση. Σχεδόν όλοι αποδέχονταν ότι απ’ τη σκέψη του και το χέρι του περνά σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητα που αναπτύχθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία διετία, μα υπήρχε ένας έντονος δισταγμός αν αυτή θα έπρεπε να συνοδευτεί και με αντίστοιχη εσωκομματική ταχεία αναρρίχηση. Αυτό το ταμπού το έσβησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο Τέλης και γιατί το άξιζε και γιατί κινήθηκε στρατηγικά, συνεργαζόμενος κι αποφεύγοντας τη σύγκρουση με την απερχόμενη ηγετική ομάδα, είδε τη δουλειά του να αναγνωρίζεται και εντός του κυτίου της κάλπης, σε αντιδιαστολή με την ετυμηγορία της αντίστοιχης εθνικής. Κι αυτό δεν παύει ανθρώπινα να λειτουργεί καταλυτικά για κάποιον που επιθυμεί να δουλέψει.

Και ο … Διόσκουρος

Η ενίσχυση της πεποίθησης στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ πως ήρθε η στιγμή του διαζυγίου με τη νοοτροπία ενός κόμματος του 3%, ήρθε και με την ανάδειξη του Δημ. Τσούχλη στη δεύτερη θέση. Οι δυο τους, μαζί με τον Τ. Τύμπα, επιχειρούν συστηματικά εδώ και καιρό να μεταδώσουν την ανάγκη ο πολιτικός τους χώρος να αποδεσμευτεί από στεγανά, να γίνει καταδεκτικός σε πιθανές συνεργασίες και ρεύματα εντός της κοινωνίας, χωρίς σκοπιμότητα να τις ποδηγετεί.

Αυτή η φιλοσοφία, ως κεντρική τοπική αντίληψη, αρχίζει σταδιακά να γίνεται αποδεκτή και από τον κομματικό κορμό και έλαβε πιστοποίηση από την επικρότηση, μέσω της ψήφου, των … Διόσκουρων Τύμπα – Τσούχλη. Οι δυο τους δεν είναι απόλυτο ότι μιλούν πάντοτε την ίδια γλώσσα. Κάποιες στιγμές διατηρούν μη συγκλίνουσες απόψεις. Κυριαρχεί όμως η πεποίθηση τους ότι η δημοκρατική πεμπτουσία είναι το δικαίωμα της ανάπτυξης του πλουραλισμού για να προκύπτει το βέλτιστο ανά περιστατικό αποτέλεσμα.

Παιδεία – οικογένεια

Η στατιστική της νέας Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ δίνει άνετο πλειοψηφικό ρεύμα στους εκπαιδευτικούς. Πάνω από τους μισούς εκλεγμένους ανήκουν στην ευρύτερη επαγγελματική τάξη της εκπαίδευσης κι αυτό αφενός προσδίδει το στοιχείο της επιμόρφωσης, αφετέρου όμως δεν επιτρέπει να κατατίθονται παραστάσεις εμπλουτισμένες κι από άλλους επαγγελματικούς χώρους. Αν δεν απατώμαι στην κατηγορία αυτή ανήκει και ένας πρώην ΠΑΣΟΚος, ο Στ. Καραβασίλης, προπομπός του … γάμου του ΣΥΡΙΖΑ με τη Λ. Κατσέλη.

Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ διατηρήθηκε όμως και η παράδοση της συζυγικής συνύπαρξης. Και οι τέσσερις εκλεγμένες γυναίκες είναι σύζυγοι ανδρών επιφανών στελεχών του κόμματος κι ας είναι δεδομένη η δική τους αυθύπαρκτη παρουσία.

Πιο έντονο το φαινόμενο του ζεύγους Ευαγ. Μανιτσούδη – Φρ. Σέργη, εκλεγμένοι και οι δυο στη νέα Νομαρχιακή. Η Βάσω Μιχαλοπούλου σύζυγος του Γ. Καλογερά, η Ειρ. Κουτσουλιά σύζυγος του Μιχ. Σφυράκη και η Μ. Σαραντινίδου σύζυγος του Γ. Γεωργίτση. Οπότε, έστω και εν τη απουσία τους τα παραπάνω στελέχη θα έχουν ραπόρτο από πρώτο χέρι για τα τεκταινόμενα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ