22.1.2016 16:12

Επαναφέρει τα σενάρια περί μονοεδρικής η σκέψη μείωσης του αριθμού των βουλευτών

Με μια διαρκή «απειλή» θα συνεχίσει να πορεύεται η πολιτική ζωή του τόπου στην περίπτωση κατά την οποία ευοδωθεί ο σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου για παρέμβαση ως και στον αριθμό των βουλευτών κατά την επιχειρούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το θέμα έθεσε επί τάπητος ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή του με τον γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Δημ. Κουτσούμπα και, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, μεταξύ των επιλογών που θα θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι και η συρρίκνωση του αριθμού των βουλευτών σε 250 ή ακόμα και 200, από τους σημερινούς 300 αντιπροσώπους του έθνους.

Αυτονόητα, αν ο σχεδιασμός λάβει μορφή νομοθετικής πρότασης, ένας από τους νομούς που άμεσα θα κινδυνεύσει με απώλεια έδρας θα είναι και αυτός της Χίου, καθώς ήδη την έχουμε … σκαπουλάρει μια – δυο φορές ακόμα και με την ανακατανομή των εδρών στη Βουλή των 300. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ακόμα και στο «καλό» σενάριο, της μείωσης των εδρών από 300 σε 250, ο νομός Χίου θα είναι ένας από τους πρώτους που θα θιγεί, με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Ουσιαστικά κάθε αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση φέρνει το νομό μας στην κατηγορία των μονοεδρικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναδιάταξη του τοπικού πολιτικού χάρτη. Μάλιστα με βάση τα εκλογικά δεδομένα των δυο πρόσφατων εθνικών αναμετρήσεων το πρόβλημα χτυπά κυρίως την πόρτα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο νησί μας συνεχίζει να υστερεί της Ν.Δ., μη υπολογίζοντας μάλιστα τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση από την εκλογή νέου αρχηγού. Ας τα έχουμε όλα τούτα κάπου στην άκρη των πρόωρων σκέψεων μας… 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ