27.1.2017 9:31

Ένα πρώτο «ταμείο» για τη διετία Θεοτοκά

Ένας κύκλος έκλεισε. Ρήση κλασσική στην υποβολή μιας παραίτησης που δεν θέλει να ανοίξει το στόμα της παραπάνω. Η αποχώρηση του Γιάννη Θεοτοκά απ’ τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν κεραυνός εν αιθρία για τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου. Το πιο προσιτό κυβερνητικό τηλέφωνο σβήνεται απ’ τη λίστα του Ανδρέα, του Φραγκίσκου και των υπολοίπων. Απώλεια για τη Χίο, απομένει μόνο με τον Αντ. Κοτσακά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Απ’ τον Δεκέμβριο είχε υποβληθεί η παραίτηση κι η χρονική επιλογή εύκολα δίνει εξήγηση για τους λόγους. Διάστημα αρκετό για τον Γ. Θεοτοκά να αισθανθεί ότι η νέα πολιτική ηγεσία Κουρουμπλή – Σαντορινιού δεν θα του άφηνε περιθώριο να … αναπνεύσει. Τα έβρισκε καλύτερα με τον Δρίτσα; Οι νέοι υπουργοί ήθελαν πιο δικό τους άνθρωπο; Η χημεία δεν κόλλησε, αυτή είναι η ουσία, κι ο Χιώτης πανεπιστημιακός επέλεξε τη λύση της αποχώρησης.

Θα προσέδιδε μεγαλύτερο κύρος αν υποβάλλονταν νωρίτερα. Τη μοιραία στιγμή εκχώρησης από την κυβέρνηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών. Η άτακτη υποχώρηση σε ένα μείζον οικονομικό και συμβολικό στοιχείο αναγνώρισης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας θα συνοδεύει πάντα την ανάμνηση της θητείας του ως γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Γ. Θεοτοκάς εμφανίζεται ικανοποιημένος για την υιοθέτηση παρεμβάσεων του στον τομέα ευθύνης του. Δεν διευκρινίζει ποιες ακριβώς εννοεί. Εδώ, στα νησιά, δεν καταγράψαμε, η αλήθεια, μέσα σ’ αυτή τη διετία κάποια συνταρακτική μεταβολή στην καθημερινότητα μας, προερχόμενη ως υιοθέτηση μιας διακριτής νησιωτικής πολιτικής από όσες, ανύπαρκτες, βιώνουμε τόσα χρόνια.

Φρόντισε να κλείσει τον κύκλο της παρουσίας του στο Υπουργείο με ένα σημαντικό δώρο στη γενέτειρα. Την εξασφάλιση του Τμήματος Τουρισμού. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ σε δικές του ενέργειες πιστώνουν την ευόδωση ενός πολυετούς τοπικού στόχου.

Κάπως έτσι κλείνει κι ο δικός μας κύκλος αναμνήσεων απ’ τη θητεία Θεοτοκά στο ΥΝΝΠ. Με θετικό τοπικό πρόσημο, αλλά και έλλειψη τσαγανού να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι την ώρα παράδοσης άνευ όρων του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των νησιών μας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ