27.8.2014 17:20

Εμπνευσμένη πρεμιέρα

Στον απόηχο της πρώτης πράξης της νέας δημοτικής αρχής, επιτρέψτε μου να σταθώ σε δυο σημεία. Αρχικά στην εικόνα και στη συνέχεια στο στίγμα.
Το Ομήρειο είχε κόσμο, αλίμονο δηλαδή, όταν ορκίζονται τόσοι ανοματαίοι, δεν ήταν όμως φίσκα. Με εξαίρεση τους ενδιαφερόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα, αισθητή ήταν η απουσία κομματανθρώπων και παρατρεχάμενων ή εκείνων που έχουν οφελιμίστικες προσδοκίες από τη νέα δημοτική αρχή. Αυτές οι απουσίες είναι η βασικότερη προίκα του νέου δημοτικού σχήματος. Δίχως την υποταγή στις δεσμεύσεις τους μπορεί να λειτουργήσει πιο απελευθερωμένα, στοιχείο ζωογόνο για την κάθε μορφή εξουσίας.
Στο στίγμα τώρα. Πέτυχε απόλυτα να το δώσει ο νέος δήμαρχος. Επέλεξε στην ομιλία του να αποφύγει τις συγκεκριμένες αναφορές σε έργα – στόχους. Νοιώθει ότι κορυφαία απουσία για το Δήμο είναι η σύνθεση ενός συνεκτικού οράματος, ενός κρίκου με ικανότητα να συνθέσει τις πολλές διαφορετικές, συγκρουσιακές αρκετές φορές, αντιλήψεις για την πορεία του τόπου. Δεν το επέβαλε με την ομιλία του. Σφύριξε όμως την έναρξη μιας μακράς συζήτησης για τον προσδιορισμό του, με ενωτική εκ μέρους του διάθεση και έναν πηγαίο σεβασμό για όσους προηγήθηκαν κι ας μην κατόρθωσαν να ορίσουν το στόχο.
Με την ομιλία του ο Μαν. Βουρνούς εξέθρεψε νέες προσδοκίες ότι καλούμαστε να ζήσουμε κάτι εντελώς διαφορετικό από όσα ζυμωθήκαμε τα τελευταία χρόνια. Και προσωπικά εξεπλάγην όταν δεν άκουσα την παραμικρή αναφορά για την απαραίτητη πίστωση χρόνου. Ισχυρή δόση αυτοπεποίθησης ή επιθυμία το μήνυμα του οράματος να μην ξεθωριάσει από άλλου είδους παρεμβολές; Χρόνος φυσικά θα απαιτηθεί από τη νέα δημοτική αρχή, η οποία ωστόσο πέρασε με άριστα τις εξετάσεις της πρεμιέρας στην ορκωμοσία. Τις λιγότερο δύσκολες πάντως. Γιατί όσες έπονται έχουν σαφώς μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ