25.5.2015 15:30

Εκπνέει η προθεσμία για λύση

ΔΙΧΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΝΟΨΕΙ ΝΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Έως τώρα δεν χάνονταν κι ο κόσμος που αναπτυξιακά λειτουργούσαμε με μικρομάγαζα, στο σύνολο τους παθητικά και ζημιογόνα. Σχεδόν 4 χρόνια έχουμε αφήσει το εκκρεμές της ΕΝΑ Χίου να αιωρείται, με το ερώτημα να κλείσει ή να μην κλείσει, εξίσου άδηλο είναι και το μέλλον της ΕΤΑΧ, με λίγο καλύτερη τη μοίρα της «Προμηθευτικής»,επειδή αυτή την είχε προικίσει κάπως παραπάνω ο Μ. Μεννής.

Κανενός το καρφί δεν καίγονταν για την κατάληξη τους, πέρα ίσως των λιγοστών εργαζομένων τους. Τώρα όμως μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Υπό τη βασική προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει στον ευρωπαϊκό πυρήνα, σύντομα θα αρχίσουν να ανοίγουν τα πρώτα μέτρα της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Για κάποια από αυτά τα αναπτυξιακά εργαλεία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για παράδειγμα, τα επόμενα Leader κάποιος αυτοδιοικητικός φορέας θα κληθεί να τα διαχειριστεί για να τεθούν στη διάθεση της τοπικής οικονομίας. Κανένα από τα τρία υφιστάμενα προαναφερθέντα σχήματα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα.

Σε Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα έχουν αρχίσει να το υπολογίζουν, για αυτό και εσχάτως βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες που ενδέχεται να … σμίξουν την ΕΤΑΧ με την ΕΝΑ Χίου, γιατί όχι και την «Προμηθευτική». Στελέχη των δυο φορέων έχουν μπει σε συζητήσεις, ωστόσο μάλλον βρισκόμαστε αρκετά μακριά από μια πιθανή λύση. Σχεδόν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Δεν είμαι ωστόσο σίγουρος ότι έχουν πλήρη συναίσθηση του χρόνου. Ίσως μια ενημέρωση από τη Διαχειριστική Αρχή θα τους ήταν χρήσιμη. Ο Γ. Πλακωτάρης είναι, φαντάζομαι, διαθέσιμος.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ