29.8.2017 14:41

Ειλημμένη απόφαση η αλλαγή του αυτοδιοικητικού εκλογικού νόμου

Με νέα δεδομένα θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές Αυτοδιοίκησης, ας το συνεκτιμούν όσοι πρόωρα προαλείφονται και στο νησί μας. Η κυβέρνηση επιμένει στην πρόθεση αλλαγής του εκλογικού συστήματος και θα την επιβάλλει όσες αντιδράσεις κι αν συναντήσει από την ΚΕΔΕ.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν θέση αρχής τη συγκεκριμένη μεταβολή, η οποία εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει ως προπομπός αφομοίωσης των πλεονεκτημάτων της απλής αναλογικής σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Για να θυμηθούμε τη βασική αλλαγή. Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Ενιαίο ψηφοδέλτιο δημοτικών συμβούλων, στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να επιλέγει τους ... άριστους από όλο το φάσμα των συνδυασμών. Με απλή αναλογική το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκλέγεται από την πρώτη κιόλας Κυριακή, ανεξαρτήτως αν ο δήμαρχος θα έχει συγκεντρώσει το απαραίτητο 50% των ψήφων. Σε περίπτωση που δεν το έχει καταφέρει, στη δεύτερη Κυριακή θα επαναλαμβάνεται η εκλογή – μόνο για το δήμαρχο – γνωρίζοντας ήδη τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δεν αποκλείεται να είναι διαφορετική από τη βούληση του δημάρχου.

Μια πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση, για τις διαδικασίες συνεργασιών, για τη Δημοκρατία μας. Κατά πόσο θα λειτουργήσει το σύστημα ή θα ζήσουμε ευτράπελες καταστάσεις, ούτε ο Σκουρλέτης μπορεί να το εγγυηθεί, ούτε η ΚΕΔΕ. Περισσότερο από την προσαρμοστικότητα του κάθε τόπου θα εξαρτηθεί.  

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ