12.3.2014 13:35

Το dna της … λαοθάλασσας

Η ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ

Το σχόλιο γνωστού ατακαδόρου μπαίνοντας προς το τέλος της ομιλίας Λαμπρινούδη στην κατάμεστη αίθουσα του Ομηρείου «πω, πω, πω Μπαρτελόνα – Αιγάλεω»,  αντικατοπτρίζει πλήρως την ικανότητα Λαμπρινούδη να γεμίζει το εντυπωσιακό … τοπικό Καμπ Νόου, να κόβει όσα εισιτήρια απαιτούνται για να γεμίσει ένα μεγάλο «γήπεδο» και να δημιουργεί τις κατάλληλες εντυπώσεις.
Τις εντυπώσεις τις καλλιέργησε το απόγευμα της Δευτέρας ο δήμαρχος, ας ρίξουμε μια ματιά και στην ουσία. Τη σύνθεση του πολυπληθούς ακροατηρίου, ενδεικτική για να αναδείξει σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες εδράζεται η άντληση των δυνάμεων του.

Η σκόπιμη σύγχυση

Η «αλεπού» των εκλογών Λαμπρινούδης ζύγισε και αποφάνθηκε. Η σύγχυση για το είδος της συγκέντρωσης μπορεί να δέχθηκε τα πυρά μέρους της αντιπολίτευσης, αυτά όμως ποιος τα λογαριάζει μπρος στη δυναμική μιας εικόνας. Η σύγχυση επομένως για το αν επρόκειτο για δημοτικό απολογισμό, με τη θεσμική έννοια του όρου, ή πρεμιέρα μιας προεκλογικής εκστρατείας, ήταν σκόπιμη.
Πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, ήταν στο Ομήρειο, ακόμα κι αν δεν συγκαταλέγονται στους ανοιχτούς υποστηρικτές της δημοτικής αρχής. «Πήραμε πρόσκληση και υπηρεσιακά κρίναμε ότι είναι επιβεβλημένη η παρουσία μας», εξηγούσαν.
Ανεξάρτητα πάντως από το αν η προσέλευση τους ενίσχυσε την εικόνα της … λαοθάλασσας, επουδενί δε μετριάζει το βαθμό της μεγάλης και οργανωμένης κινητοποίησης.

Η ακτινογραφία
Παρατηρώντας κανείς τη σύνθεση του ακροατηρίου καταλήγει στην κατηγοριοποίηση του σε ευρύτερες ομάδες πληθυσμού:
• ηλικιακά ο μέσος όρος πλησίαζε τα 50. Η άψογη λειτουργία των δομών κοινωνικής μέριμνας επί τρία χρόνια, καθώς και των δομών κοινωνικής προστασίας (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο κ.α.) έχουν κάνει τους επωφελούμενους τους να ταυτίζουν τη σωστή λειτουργία τους με τη δημοτική αρχή και τους εκπροσώπους της.
• γεωγραφικά ήταν εμφανέστατη η δυναμική της περιφέρειας. Κόσμος από όλα τα χωριά, απ’ την Αμανή και τα Καρδάμυλα, μέχρι τα Μαστιχοχώρια (εννοείται με έμφαση στα Καμπόχωρα)  σηματοδοτούσε το όπλο ισχύος Λαμπρινούδη, την ευρεία αναγνωρισιμότητα σε κάθε σπιθαμή του νησιού.
• οικονομικά η σύνθεση του ακροατηρίου διέθετε ποικιλομορφία. Πρόσωπα μέσου και χαμηλού εισοδήματος, ο λαουτζίκος δηλαδή, αλλά και το σύνολο σχεδόν του εργοληπτικού συστήματος του νομού, από τους ντόπιους μεγαλοεργολάβους, ως τον απλό μεροκαματιάρη οικοδόμο του κάθε χωριού. Όλους εκείνους που ποντάρουν στην ικανότητα υψηλής απορροφητικότητας του Πολύδωρου και προσδοκούν ότι η επανεκλογή του είναι εχέγγυο ομαλής λειτουργίας του κλάδου.
• πολιτικά το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί, στο σύνολο σχεδόν των μορφών του (εκπρόσωποι της Νομαρχιακής, «δεινόσαυροι», ανένταχτοι του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου), αισθητή όμως ήταν και η τόσο έντονη παρουσία «γαλάζιων» μικρομεσαίων στελεχών της περιφέρειας του νησιού που αυτοδιοικητικά δείχνει να έχει αγκυροβολίσει στο Λαμπρινούδη.
Αυτές οι συνιστώσες συνέθεταν το προφίλ του μέσου όρου στο ακροατήριο του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο μας». Μια ετερόκλητη σύνθεση, στην προσθετική  δυναμική της οποίας στηρίχτηκε τα τελευταία χρόνια η κυριαρχία Λαμπρινούδη στο αυτοδιοικητικό περιβάλλον του νησιού.


Καθαρή η στήριξη από Γανιάρη

Στην πρώτη γραμμή όχι μόνο των καθισμάτων του Ομηρείου αλλά και των επαφών που αναπτύχθηκαν στα πηγαδάκια ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Γανιάρη.
Με σημαία τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη και … συμπαραστάτες τους Μ. Κράκαρη, Γ. Αντωνίου, Ευθ. Μονίαρο, Ν. Λεοντάρα, Ν. Ξυλά, Παν. Καμίτση και Στ. Κανάριου εστάλη το μήνυμα της επιθυμίας συμπόρευσης των δυο συνδυασμών.
Εκ μέρους του ο Πολύδωρος κράτησε τις αποστάσεις. Καμία αιχμή για την Περιφέρεια, ούτε καν στο θέμα του κεντρικού λιμένα, αλλά και καμία άλλη αναφορά στο έργο της.


Ουκ ολίγοι «γαλάζιοι»

Τα βλέμματα και τις ανάλογες εικασίες τροφοδότησε η παρουσία στο Ομήρειο στελεχών πρώτης γραμμής της Ν.Δ.. Κι αν για την υπεύθυνη του τομέα Γυναικών, Μ. Γιαννούλου, υπάρχει η εξήγηση ότι υπήρξε υποψήφια στις περασμένες εκλογές, δεν ήταν εύκολα αναμενόμενη η παρουσία του Γιάννη Ξενάκη που πέρασε για λίγο ή του Παναγιώτη Αναγνώστου.
Ειδικά ο Πάνος ουκ ολίγες φορές δέχτηκε πειράγματα ορισμένων που προέβλεπαν ότι στο τέλος θα ενδώσει και θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Λαμπρινούδη, με τον Μιχ. Φυτούση να υπερθεματίζει μιας τέτοιας προοπτικής, αναγνωρίζοντας του ότι υπήρξε άριστος εργάτης στις δημοτικές αρχές που θήτευσε.
Εκεί και ο Σιδ. Αμέντας, δηλώνοντας άγνοια για τη συμμετοχή του ονόματος του στη λίστα υποστηρικτών Βρουλή, εξηγώντας όμως ταυτοχρόνως ότι έχει λάβει την απόφαση του να αφοσιωθεί στον υπηρεσιακό ρόλο του και να μην αναμειχθεί στις εκλογές.

Εκεί και η νέα φουρνιά

Άλλοι από αυτούς με αρκετή δόση τρακ, πρωτάρηδες γαρ, άλλοι εξοικειωμένοι σαν να ήταν στην Αυτοδιοίκηση χρόνια, ξεχώρισαν πάντως οι … πρωτοεμφανιζόμενοι με τον Πολύδωρο.
Περισσότερος … σαματατζής ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Ανδρέαδης, έδειχνε να ζούσε με το παραπάνω τις στιγμές. Κοντά του πολλά πρόσωπα από τον οικείο κύκλο του, διαρκώς έκαναν γνωστό σε όσους γνώριζαν την απόφαση του Κώστα να ενσωματωθεί στο συνδυασμό «Όλοι μαζί για τη Χίο μας».
Στην εκδήλωση του Ομηρείου επισημοποιήθηκε και μια νέα … μεταγραφή του Πολ. Λαμπρινούδη. Ο καθηγητής Γιώργος Πατελίδας, ο νεότερος απ’ τα αδέλφια της οικογένειας Πατελίδα, του πρώην αντιδημάρχου Δημήτρη, έπαιρνε μια πρόγευση κλίματος από το συνδυασμό «Όλοι μαζί για τη Χίο μας», στον οποίο επίσης συμφώνησε να ενταχθεί.


Οι … νεροκουβαλητές

Θυσία για τη διευκόλυνση του Πολύδωρου έγιναν δυο συνεργάτες του. Πρώτος ο Δημ. Μάντικας, οικοδεσπότης γαρ. Μόλις ήρθε η στιγμή ο δήμαρχος να ανέβει στο βήμα έτρεξε και το … κεντράρισε, το μετέφερε πιο κεντρικά στη σκηνή.
Να κάνει καλό ήθελε ο πρόεδρος του Ομηρείου – και να υποδηλώσει επί σκηνής την υποταγή του – ξινό του βγήκε, καθώς κεντράροντας το βήμα κρύβονταν η θέα της γιγαντοοθόνης, η οποία συνέχισε να αλλάζει κάρτες. Τα πήρε κάπως ο Πολύδωρος για την Μαντίκεια παρεμβολή, επανέφερε το βάθρο στην προγραμματισμένη θέση, μα δεν έκοψε τη φόρα του Δημήτρη να τον φωτογραφίζει ανφάς, προφίλ, από όλες τις οπτικές γωνίες.
Και σαν ήρθε η στιγμή που ο Πολύδωρος ξεροκατάπινε γιατί είχε στεγνώσει το σάλιο του, ως από μηχανής θεά εμφανίστηκε η «βαρόνη». Έτρεξε, βρήκε ένα ποτήρι νερό και ανέβηκε επί σκηνής για να το τοποθετήσει στο βάθρο. Ο κόσμος σίγουρα εκτίμησε τη θυσία της, όχι όμως κι ο Πολύδωρος, που δεν βρήκε ένα ευχαριστώ να της πει δημόσια.

 

Δυο φορές προσωπική αναφορά

Δυο φορές έκανε αναφορά σε πρόσωπο από το ακροατήριο ο δήμαρχος κατά την ομιλία του και οι δυο ήταν για το Μ. Μεννή. Στην πρώτη τον αποκάλεσε δήμαρχο, στη δεύτερη Μάρκο. Ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του, αν μη τι άλλο.
Κι ο Μάρκος από ό,τι φαίνεται, έχει κάνει το καθήκον του. Πέρα από το ότι έχει δρομολογήσει κάπως την «Προμηθευτική», πιθανότατα μεσολάβησε να κλείσει κι ένα πολυετές χάσμα του Πολύδωρου με το Ν. Γεωργούλη. Ο οποίος βρέθηκε στην ομιλία και μάλλον είναι η πρώτη φορά που σηματοδοτεί με την παρουσία του μια προδιάθεση υποστήριξης στον Πολύδωρο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ