30.3.2015 17:39

Διαδικαστικές … ακρότητες

Περίσκεψη και σίγουρα απότομη προσγείωση του αρχικού ενθουσιασμού επικρατεί εδώ και δυο εβδομάδες στα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα μόλις τα περισσότερα από αυτά διαπιστώνουν πως η ευκολία άσκησης κριτικής όταν είσαι στην αντιπολίτευση μετατρέπεται σε αφάνταστη δυσκολία εφαρμογής όσων είχες κάποτε φανταστεί μόλις γίνεις κυβέρνηση.

Κομματικά στελέχη προερχόμενα από το χώρο της αγοράς έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Τους δυο πρώτους μήνες θητείας του ΣΥΡΙΖΑ – που συνέπεσαν φυσικά και με την περίοδο της βαρυχειμωνιάς – όχι απλώς η κατάσταση στην αγορά δεν έχει ομαλοποιηθεί, όπως προσδοκούσαν, μα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, με τον κόσμο από την αβεβαιότητα να διστάζει να διακινήσει έστω και ένα σεντς.

Το ανησυχητικό σύμπτωμα είναι ότι οι κομματικοί δεν λένε να ξεφύγουν από την κλασσική τους έφεση στη διαδικαστιικολογία. Στον εσωκομματικό διάλογο που συνεχίζει να αναπτύσσεται υπάρχουν φωνές που μετ’ επιτάσεως ζητούν να τεθούν θέματα του νησιού σε διαβούλευση, λες και, επί παραδείγματι, δεν είναι σε όλους γνωστές οι θέσεις των τοπικών φορέων για την υπόθεση του αεροδρομίου. Τι περισσότερο θα βγει από μια πολύμηνη συζήτηση κανείς δεν είναι σε θέση να κατανοήσει.

Στην εξουσία έρχεσαι για να αναλάβεις το κόστος των αποφάσεων, ειδικά σε ώρες κρίσιμες, όπως αυτές που διανύουμε, όπου κάθε καθυστέρηση έχει τεράστιες επιπτώσεις για τη χώρα.

Για μια πιο σφαιρική κατανόηση της σύγχυσης που επικρατεί στις διαδικασίες εσωκομματικού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να σας μεταφέρω την άποψη που κατέθεσε ο πρώην συντονιστής, Μιχ. Σφυράκης. Την 25η Ιανουαρίου, ισχυρίστηκε, δεν έπρεπε να δεχτούμε να αναλάβουμε την κυβέρνηση, από την ώρα που δεν πετύχαμε αυτοδυναμία. Να μέναμε στην αντιπολίτευση και να αφήναμε τους υπόλοιπους να αναλάβουν το βάρος των προβλημάτων που μας κληροδότησαν, είπε μέσα – πέρα. Σ’ αυτή την ακραία θεωρία πολλά από τα τοπικά στελέχη έδωσαν βάση κι άρχισε μια συζήτηση από αυτές που δεν βγάζουν πουθενά. Εν τω μεταξύ όμως κάποιος θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις, μέχρι να αντιληφθούν όσοι πρέπει ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο ψηφίστηκαν. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ